Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ζούμε με τον φόβο μιας επίθεσης από την Boko Haram κάθε εβδομάδα

Επανεμφανίστηκε τουλάχιστον προσωρινά, έκτακτη ανάγκη για τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Νιγηρία. Στο Βορειότερο τμήμα του Καμερούν συνεχίζονται οι παραβιάσεις της Boko Haram.

«Μια επίθεση την εβδομάδα, με μελετημένη στρατηγική». Με αυτά τα λόγια ο αδελφός Fabio Mussi, ένας λαϊκός ιεραπόστολος του Pime, συντονιστής της Caritas της επισκοπικής διοίκησης της Yagoua,  στο βορειότερο τμήμα του Καμερούν, περιγράφει τις τελευταίες ενέργειες των ισλαμιστών εξτρεμιστών της Boko Haram, που παραβιάζουν τα σύνορα από τη Νιγηρία έως τις τοποθεσίες του Καμερούν όπως το Fotokol ή το Blangoua. Από το 2009, η βιαιότητές τους έχουν προκαλέσει σχεδόν 30 χιλιάδες θανάτους. «Η σημερινή κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, εδώ και ένα μήνα», διηγείται ο ιεραπόστολος. «οι πρόσφυγες που έφτασαν τον Φεβρουάριο, 40 χιλιάδες άτομα, κυρίως στη Goura, επέστρεψαν στη Νιγηρία ή χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες σε διάφορα χωριά, αλλά συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν δημιουργηθεί και άλλες κρίσιμες καταστάσεις, επειδή τα άτομα της Boko Haram έχουν αρχίσει να ενεργούν με πολύ πιο βίαιο τρόπο και σχεδόν κανονικά» στις παραμεθόριες περιοχές.

Επιθέσεις κατά αμάχων, στρατιωτικών και κέντρων υγείας

Οι πολιτοφύλακες, διηγείται ο αδελφός Mussi,  «ενεργούν με δύο τρόπους». Με στοχευόμενες αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε μικρά χωριά «όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες στο Darak, το σημαντικότερο νησί της λίμνης Τσαντ, επιτέθηκαν μαζικά σε χωριά και στρατιωτικές βάσεις: σε αυτή την περίπτωση ανάλαβαν δράση 200, τη νύχτα, αιφνιδιάζοντας το στρατό και τον πληθυσμό, πραγματοποιώντας επιδρομές και σκοτώνοντας περίπου πενήντα άτομα στρατιωτικούς και πολίτες. Εκτός από τρόφιμα και εμπορεύματα, κλέβουν επίσης όπλα και στρατιωτικές στολές».

Στο στόχαστρο, λοιπόν, ένας ήδη εξαντλημένος πληθυσμός και οι δυνάμεις ασφαλείας: επιτίθενται επειδή «δεν έχουν πλέον πόρους για να τραφούν και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτελούν ενέργειες εναντίον κέντρων υγείας και παίρνουν τα φάρμακα, επειδή τα χρειάζονται. Υπήρξαν επίσης επεισόδια απαγωγών γιατρών ή νοσηλευτών, τους οποίους απήγαγαν με βία για να θεραπεύσουν ορισμένους στρατιώτες και στη συνέχεια, ευτυχώς, τους απελευθέρωσαν». Η κατάσταση, ελπίζει ο συντονιστής της τοπικής Caritas, θα μπορούσε να βελτιωθεί τις προσεχείς εβδομάδες: «η περίοδος των βροχών έχει αρχίσει, οι δρόμοι είναι λιγότερο λειτουργικοί και οι μετακινήσεις δυσκολότερες» ακόμη και για τους εξτρεμιστές. Αλλά παραμένει η ανησυχία για ένα άλλο μέτωπο αποσταθεροποίησης. Για πάνω από ένα χρόνο, το Καμερούν προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση στις αγγλόφωνες περιοχές στο βορειοδυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου βίαιες δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο σε 1.850 άτομα.

Εμβολιασμοί, γεωργικά έργα και σχολεία

 Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά η δέσμευση της Caritas. Έληξε η εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας που από τις 35 χιλιάδες δόσεις αρχικά, έφτασε σχεδόν τα 55 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων το 70% είναι μικρά παιδιά και νέοι κάτω των 15 ετών. Τώρα η Caritas της Yagoua επικεντρώνεται σε άλλα προγράμματα, χάρη και στην υποστήριξη του Ιδρύματος Pime του Μιλάνο. «Σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς – διηγείται ο συντονιστής – εργαζόμαστε για την επανέναρξη της γεωργικής και εμπορικής παραγωγικής δομής της περιοχής με έγκαιρη στήριξη, βοηθώντας περίπου 6.000 άτομα: για παράδειγμα, παρέχοντας σπόρους, γεωργικά εργαλεία, ενισχύσεις για γεωργικές ή εμπορικές δραστηριότητες».  Ταυτόχρονα ξεκίνησε η πρώτη φάση «κατασκευής περίπου 30 σχολικών τάξεων, διότι δεχθήκαμε αυξημένο αριθμό αιτήσεων εγγραφής στα καθολικά σχολεία της επισκοπικής διοίκησης της Yagoua». «Από 8.000 μικρά παιδιά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, φτάσαμε στα 9.500 και επιπλέον – προσθέτει – προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα νέο ινστιτούτο ανώτερων σπουδών εδώ στην Yagoua», με στόχο να δώσουμε «μια απασχόληση και νέους στόχους στα μικρά παιδιά και στους νέους» ολόκληρης της επισκοπικής διοίκησης

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos