Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Άρθρα του 2019
  • Να είστε ταπεινοί και ελεύθεροι, για να οικοδομείτε και να υπηρετείτε την αλήθεια
Pin It

Να είστε ταπεινοί και ελεύθεροι, για να οικοδομείτε και να υπηρετείτε την αλήθεια

Ένας λόγος 360 μοιρών για τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία είναι αυτό που ο Πάπας απεύθυνε  χθες το πρωί στα μέλη της Ένωσης Εξωτερικού Τύπου στην Ιταλία, που έγινε στη διάρκεια ειδικής ακρόασης. Σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος παραπληροφόρησης είναι υψηλός, ο Πάπας τόνισε  ότι η ταπεινότητα κάνει έναν ελεύθερο, ικανό να προσφέρει την καλή τροφή της αλήθειας και να δίνει ελπίδα, παραμένοντας στην πλευρά των θυμάτων. Ο Ποντίφικας μας παροτρύνει να θυμόμαστε τους λεγόμενους ξεχασμένους πολέμους και ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο

Σε μια εποχή πάρα πολλών εχθρικών λέξεων και ψεύτικων ειδήσεων, η ταπεινοφροσύνη, η οποία καθιστά ελεύθερο τον άνθρωπο, αποτελεί το «βασικό στοιχείο» του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να πει ότι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του επαγγέλματος είναι άλλα όπως η ειδικότητα, η ικανότητα,  η  ταχύτητα της σύνθεσης, η ικανότητα να κάνεις  σωστές ερωτήσεις. Ο Πάπας υπενθυμίζει αυτό στο λόγο του για την επικοινωνία και τη δημοσιογραφία που απεύθυνε  στα περίπου 400 μέλη της Ένωσης Ξένου Τύπου και τα δέχτηκε στην αίθουσα  Κλεμεντίνα. Ένας ευρύς λόγος που ξεδιπλώνεται ακριβώς για να εξηγήσει την κεντρικότητα της ταπεινότητας στη δημοσιογραφία: με μια επικοινωνία που ξέρει να οικοδομεί και να μην καταστρέφει, που αναζητά την αλήθεια και δε μένει ικανοποιημένη με την προχειρότητα, η οποία δεν δημιουργεί στερεότυπα ή συνθήματα, που δεν επιδιώκει  την παραπληροφόρηση αλλά την τροφή της αλήθειας. Μια δημοσιογραφία που ξέρει να είναι με την πλευρά των θυμάτων, δίνοντάς τους μια φωνή, και αναφέρεται επίσης και στον ωκεανό  του καλού που υπάρχει και καθημερινά γίνεται, χωρίς να ξεχνά τις τραγωδίες της εποχής μας.

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos