Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η κατηχητική τέλεση των Μυστηρίων

Η κατήχηση έχει στενό δεσμό με κάθε πράξη λειτουργική και μυστηριακή. Με τη λατρεία και ειδικά με την τέλεση των Μυστηρίων αλλά προπάντων με το Μυστήριο της Ευχαριστίας ο άνθρωπος προγεύεται αυτό που ο Θεός υπόσχεται σε όσους σ' αυτόν πιστεύουν. Με τη συμμετοχή στα Μυστήρια ο πιστός χριστοποιείται και θεοποιείται.

Τα Μυστήρια λοιπόν πρέπει να τελούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να κατηχούν. Αυτό ε­ξασφαλίζεται ιδιαίτερα μέσω του κηρύγματος, το οποίο δεν είναι ένα στοιχείο που εμπλουτίζει το Μυστήριο, αλλά ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του, γι' αυτό και το κήρυγμα, που πρέπει να είναι κατηχητικό, δεν μπορεί να παραληφθεί α­πό την τέλεση των Μυστηρίων, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.

Η κατήχηση για την Εκκλησία υπήρξε από πάντα ένα ιε­ρό καθήκον και ένα απαράγραπτο δικαίωμα. Από τη μια μεριά είναι καθήκον αφού απορρέει από την εντολή του Κυρίου και από την άλλη με το βάπτισμα που η Εκκλησία παραχωρεί, δί­νει και το δικαίωμα στον κάθε βαπτισμένο να κατηχηθεί στην πίστη που εκείνη του μετέδωσε με το Βάπτισμα για να τον βοηθήσει να φθάσει σε μια χριστιανική ζωή.

Η τέλεση των Μυστηρίων να έχει ενοριακό χαρακτήρακαι να μην είναι ποτέ μια ιδιωτική ή οικογενειακή υπόθεση.

Συνιστάται όπως τα Μυστήρια τελούνται κατά τη Θ. Λειτουργία,όπου αυτό είναι δυνατό. Για την τέλεση μικτού Γάμου, υπάρχουν οδηγίες της Συνόδου της Ιεραρχίας.

(Από το εγκόλπιο του εφημερίου)

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos