Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Επιμείνετε στην προσευχή, όλες οι προσευχές θα εισακουστούν

Η προσευχή είναι η νίκη επί της μοναξιάς και επί της απελπισίας. Αυτό αποτελεί ένα από τα ισχυρά κείμενα της κατήχησης του Πάπα κατά τη γενική ακρόαση που ήταν αφιερωμένη στο Πάτερ Ημών, μια προσευχή στο επίκεντρο αυτού του κύκλου των κατηχήσεων

Είναι σίγουρο ότι ο Θεός θα απαντήσει στις προσευχές μας και ότι όλες θα εισακουστούν και γι αυτό ο Ιησούς μας προσκαλεί να προσευχηθούμε επίμονα. Αυτό υπενθύμισε ο Πάπας σήμερα το πρωί, στην κατήχηση, κατά τη γενική ακρόαση, στην Αίθουσα Παύλος Στ΄, αναφερόμενος στο απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Λουκά (Λκ 11,9-13) όπου ο Ιησούς λέει: «Ζητήστε και θα σας δοθεί». Επομένως το κόκκινο νήμα της σκέψης του είναι η προσευχή η οποία – διαβεβαιώνει ο Πάπας – μεταμορφώνει την πραγματικότητα ή την καρδιά μας, με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Επομένως, «η προσευχή είναι η νίκη επί της μοναξιάς και επί της απελπισίας». Στο τέλος της ζωής, πράγματι, υπάρχει ένας Πατέρας που μας περιμένει με ανοιχτή την αγκαλιά του.

Είναι παρηγορητικό να γνωρίζω ότι ο Ιησούς προσεύχεται για μένα

Είναι παρηγορητικό να ξέρω ότι ο Ιησούς προσεύχεται «για μένα», «για καθένα από εμάς, έτσι ώστε η πίστη μας να μην μειωθεί» και «ότι αυτό το κάνει – υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος – ενώπιον του Πατέρα». Ο Ιησούς είναι, πράγματι, «πάνω απ’ όλα, κάποιος που προσεύχεται», όπως μπορεί κάποιος να δει μέσα από τα διάφορα επεισόδια του Ευαγγελίου: από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Βάπτιση στον Ιορδάνη ποταμό και τον θάνατό του. Ολόκληρη η ζωή του Ιησού είναι πλημμυρισμένη από μια ατμόσφαιρα προσευχής, λέει ο Πάπας. Μια προσευχή που μοιάζει να καταστέλλει τα πιο βίαια συναισθήματα και την επιθυμία για εκδίκηση και «συμφιλιώνει τον άνθρωπο με αυτόν τον εχθρό, που είναι ο θάνατος».

Ο Θεός είναι Πατέρας, όχι αφέντης ή πατριός

Και όπως έκανε ένας από τους μαθητές του, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε από τον Κύριο να μας διδάξει να προσευχόμαστε. Το πρώτο μέρος αυτής της διδασκαλίας του Ιησού είναι η προσευχή Πάτερ Ημών με την οποία ο χριστιανός απευθύνεται προς τον Θεό «αποκαλώντας τον πρώτα απ’ όλα Πατέρα»:

«Πατέρα»: αυτή η τόσο όμορφη λέξη. Θα μπορούσαμε να προσευχηθούμε αναφέροντας μόνο αυτή τη λέξη: «Πατέρα». Και να αισθανθούμε ότι έχουμε έναν Πατέρα: όχι έναν αφέντη ούτε έναν πατριό. Όχι: έναν πατέρα. Πατέρα.

Ο Θεός δεν ξεχνά τα παιδιά που υποφέρουν

Ο Πάπας στη συνέχεια στέκεται σε ορισμένες στάσεις του πιστού που προσεύχεται. Για παράδειγμα, με την Παραβολή του απρόσκλητου φίλου, «επιθυμεί να μας διδάξει πώς να προσευχόμαστε και να επιμένουμε στην προσευχή». Ένα άλλο παράδειγμα είναι εκείνο ενός πατέρα που έχει έναν πεινασμένο γιο:

Όλοι εσείς, πατέρες και παππούδες, που βρίσκεστε εδώ, όταν ο γιος ή ο εγγονός σας ζητά κάτι, πεινάει, και ζητά και ξαναζητά, στη συνέχεια κλαίει, φωνάζει, πεινάει: «Ποιος πατέρας από εσάς, αν ο γιος του τού ζητήσει ένα ψάρι, θα του δώσει ένα φίδι αντί του ψαριού;» (βλ.11). Και όλοι έχετε βιώσει αυτή την εμπειρία, όταν ένα παιδί ζητάει, εσείς του δίνετε να φάει αυτό που ζητά, για το καλό του. Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς μας κάνει να καταλάβουμε ότι ο Θεός απαντά πάντα, ότι καμιά προσευχή δεν παραμένει χωρίς να εισακουστεί, γιατί; Επειδή και Εκείνος είναι Πατέρας και δεν ξεχνά τα παιδιά του που υποφέρουν

Η προσευχή πάντα μεταμορφώνει την πραγματικότητα ή την καρδιά μας

Πρόκειται για δηλώσεις που μπορούν, ωστόσο, να υπονομευθούν, επειδή πολλές φορές φαίνεται ότι οι προσευχές «δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα»:

Πόσες φορές έχουμε ζητήσει και δεν λάβαμε – όλοι έχουμε βιώσει αυτή την εμπειρία – πόσες φορές έχουμε χτυπήσει την πόρτα και έχουμε βρει μια κλειστή πόρτα; Ο Ιησούς μας συμβουλεύει, σε αυτές τις περιπτώσεις, να επιμείνουμε και να μην εγκαταλείπουμε. Η προσευχή πάντα μεταμορφώνει την πραγματικότητα. Η προσευχή μεταμορφώνει πάντα. Μεταμορφώνει την αλήθεια. Αν δεν αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας, τουλάχιστον αλλάζουμε εμείς, αλλάζει η καρδιά μας. Ο Ιησούς υποσχέθηκε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε κάθε άντρα και κάθε γυναίκα που προσεύχεται.

Η προσευχή είναι νίκη επί της μοναξιάς και επί της απελπισίας

Και ο Πάπας συνεχίζει προτρέποντάς μας να είμαστε βέβαιοι «ότι ο Θεός θα απαντήσει». «Η μοναδική αβεβαιότητα οφείλεται στους καιρούς, αλλά να μην αμφιβάλλουμε ότι Εκείνος θα απαντήσει. Ίσως θα πρέπει να επιμείνουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας, αλλά Εκείνος θα απαντήσει», επαναλαμβάνει ο Πάπας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σίγουρο: η επιθυμία για ευτυχία που όλοι θα φέρουμε στην καρδιά μας θα εκπληρωθεί κάποια μέρα. Και ο Θεός θα αποδώσει δικαιοσύνη στους εκλεκτούς του που κραυγάζουν μέρα – νύχτα σε εκείνον: αυτή θα είναι μια μέρα δόξας και ανάστασης.

Η προσευχή αλλάζει την πραγματικότητα, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Είτε αλλάζει τα πράγματα είτε αλλάζει την καρδιά μας, αλλά πάντα αλλάζει, πάντα αλλάζει. Η προσευχή είναι τώρα η νίκη επί της μοναξιάς και επί της απελπισίας. Είναι σαν να βλέπουμε κάθε κομμάτι της δημιουργίας να στροβιλίζεται μέσα σε μια μουδιασμένη ιστορία μη κατανοώντας μερικές φορές, το γιατί. Αλλά βρίσκεται σε κίνηση και σε πορεία, και στο τέλος κάθε δρόμου, τι βρίσκεται στο τέλος του δρόμου μας; Στο τέλος της προσευχής, στο τέλος μιας περιόδου που προσευχόμαστε, στο τέλος της ζωής: τι υπάρχει; Υπάρχει ένας Πατέρας που περιμένει τα πάντα και περιμένει τους πάντες με ανοιχτές τις αγκάλες. Ας κοιτάξουμε αυτόν τον Πατέρα. Ευχαριστώ.

Να θυμάστε την ημερομηνία της βάπτισής σας

OΠάπας Φραγκίσκος προτρέπει να θυμηθούμε την ημερομηνία του βαπτίσματός μας ή ζητήσουμε να τη μάθουμε από εκείνους που την γνωρίζουν, όπως η οικογένειά μας ή οι νονοί μας. Την επόμενη Κυριακή είναι πράγματι, η Εορτή του Βαπτίσματος του Κυρίου, με την οποία κλείνει η λειτουργική περίοδος των Χριστουγέννων και επομένως είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε την ημερομηνία κατά την οποία γεννηθήκαμε στη ζωή της πίστης. «Είναι πολύ σημαντικό – καταλήγει ο Πάπας – να γιορτάζουμε την ημερομηνία του βαπτίσματός μας» και να την καθορίσουμε μέσα στην καρδιά μας.

Μετάφραση: ρφ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos