Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Ερχομός, προσωρινή και παντοτινή Παρουσία

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου ήταν η 1η Κυριακή της Παρουσίας, δηλαδή η Λειτουργική Πρωτοχρονιά, εφόσον είναι  η πρώτη μέρα του νέου λειτουργικού έτους. Τι είναι όμως η Παρουσία; Σε τι μας προετοιμάζει; Και τι μας καλεί η Εκκλησία να κάνουμε αυτόν τον ευπρόσδεκτο καιρό;

Ο όρος Παρουσία ή Ερχομός  που χρησιμοποιείται για την περίοδο αυτή των τεσσάρων εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιείται για να δηλώσει  τον κατά σάρκα ερχομό του Λόγου του Θεού.

Η παρουσία του Ιησού στον κόσμο έχει τρεις μορφές. Έχει για τους ανθρώπους τρεις χρονικές στιγμές: Την κατά σάρκα γέννησή του στο σπήλαιο της  Βηθλεέμ πριν 2000 χρονιά, τη συνεχής παρουσία του στις καρδίες μας  και η αναμονή της δεύτερης ένδοξης παρουσίας του. Ο καιρός λοιπόν της Παρουσίας  μας προετοιμάζει να φτάσουμε στη  Γέννηση του Ιησού:  στη Βηθλεέμ, τον ερχομό του  στην καρδιά μας και τον ερχομό της  Βασιλείας του Θεού. 

Η περίοδος της Παρουσίας δεν είναι περίοδος πένθους, όπως και η περίοδος της τεσσαρακοστής πριν το Πάσχα δεν είναι περίοδος πένθους. Και οι δύο αυτές περίοδοι είναι καιρός ελπίδας και αναμονής.

Είναι ένας καιρός που η Εκκλησία μας προσκαλεί να τον ζήσουμε πραγματικά, να χρησιμοποιήσουμε τον καιρό αυτό για να « καθαρίσουμε » το σώμα και το πνεύμα μας. Έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε και να δεχθούμε τη μεγάλη Χάρη του Θεού που λαβαίνουμε με τον πρώτο ερχομό στη γη  του Υιού Του, τη Χάρη που αυξάνεται  συνεχώς σε μας με τη συνεχή παρουσία του μέσα στις καρδιές μας  και με το βίωμα αυτής της Χάρης στη Βασιλεία Του  όταν θα δούμε το Θεό, όπως ακριβώς είναι, κατά το γραπτό λόγο του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Ο καιρός  της Παρουσίας δεν είναι ούτε καιρός ιδιαίτερης νηστείας και εγκρατείας, αλλά καιρός προετοιμασίας με προσευχή και αγρυπνία, καιρός μετάνοιας και μεταστροφής. Είναι  είναι ο καιρός έμπρακτης αγάπης που θα μας προετοιμάσει να συναντήσουμε στη ζωή μας την ενσαρκωμένη  Αγάπη, που είναι ο ίδιος ο Θεός.

Πως όμως  θα ζήσουμε αυτή την αγάπη; Θα την ζήσουμε ενωμένοι και αδελφωμένοι. Δεν θα περιοριστούμε στο να την κηρύξουμε ή να την ακούσομε αλλά προπάντων να την βιώσουμε στην καθημερινή μας ζωή με συγκεκριμένα έργα αγάπης.

Ο καιρός λοιπόν της Παρουσίας είναι ο καιρός που πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Χριστός μας επισκέπτεται στο πρόσωπο των φτωχών, των αδυνάτων, των ασθενών, των φυλακισμένων, των ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων, των προσφύγων και μεταναστών. Αυτά τα πρόσωπα ενδύεται ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού και μ’ αυτά θέλησε να ταυτιστεί, αλλά και σ’ αυτούς πριν απ’ όλους ανήκει η Βασιλεία του Θεού που εγκαινιάζει στη γη ο ερχομός και η παρουσία του Χριστού αλλά προπάντων στις καρδιές μας.

Καλό Ερχομό και καλή συνεχή  Παρουσία 


Αλέξανδρος Πέρρος, ιεροσπουδαστής

 

 

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos