Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Απατηλό να χωρίζουμε την αγάπη προς το Θεό από την αγάπη προς τον πλησίον

Αγάπη του Θεού και αγάπη του πλησίον, οι δύο όψεις της ίδιας εντολής που μας έφερε ο Ιησούς. Το να αγαπούμε το Θεό είναι να ζούμε γι’ αυτό που Εκείνος είναι και ο Θεός είναι δόσιμο, συγνώμη, σχέση.

“Οι δύο διαστάσεις της αγάπης, για το Θεό και για τον πλησίον, στην ενότητά τους, χαρακτηρίζουν  το μαθητή του Χριστού”. Αυτή είναι η σκέψη που παρουσίασε χθες ο Άγιος Πατέρας στην τακτική συνάντηση με πλήθος λαού στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για τη Θεομητορική προσευχή της Κυριακής.

Η πρώτη όλων των εντολών

Το Ευαγγέλιο χθες, τριακοστή Τρίτη Κυριακή  της κοινής περιόδου του έτους, αναφερόταν στο περιστατικό του Γραμματέα  που ζήτησε απ’ τον Ιησού: «ποια είναι  η πρώτη από τις εντολές του Θεού». Η απάντηση  είναι η ομολογία της πίστης κάθε Ισραηλίτη που αποτελεί και το κέντρο  της πίστης του. Αρχίζει με τα λόγια: «Άκου Ισραήλ! Ο Κύριος ο Θεός μας  είναι ο μόνος Κύριος». Και ο Πάπας Φραγκίσκος  ερμηνεύει:

Υπάρχει ένας μόνο Κύριος και αυτός ο Κύριος  είναι «δικός μας» με την έννοια  ότι είναι ενωμένος μαζί μας  με μία  αμετάκλητη συμφωνία , μας αγάπησε, μας αγαπά και θα μας αγαπά  για πάντα. Και είναι από αυτή την πηγή  που πηγάζει για μας η διπλή  εντολή: «Θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου  με όλη σου την καρδιά  και με όλη σου την ψυχή, με όλο σου το νου και με όλη σου τη δύναμη. Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό του».

Διδασκαλία του Ιησού

Ο Ιησούς διδάσκει ότι: «η αγάπη για το Θεό και η αγάπη για τον πλησίον είναι αχώριστες, είναι οι δύο όψεις  ενός και του αυτού νομίσματος». 

Το να αγαπούμε το Θεό σημαίνει να επενδύουμε  τις δυνάμεις μας κάθε μέρα  για να είμαστε συνεργάτες  Του στο να υπηρετούμε  χωρίς επιφυλάξεις  τον πλησίον μας, στο να συγχωρούμε χωρίς περιορισμούς  και να καλλιεργούμε  με όλους τους ανθρώπους σχέσεις κοινωνίας  και  αδελφοσύνης.

Ποιος είναι ο πλησίον μας;

Ο πλησίον, συνεχίζει ο Πάπας, είναι το πρόσωπο που συναντώ στο δρόμο μου, δε χρειάζεται να το επιλέξω. . και προσθέτει:  "Δεν είναι χριστιανικό να νομίζω ότι ο πλησίον μου  είναι εκείνος που εγώ επιλέγω: όχι αυτό δεν είναι χριστιανικό είναι ειδωλολατρικό». Πρέπει να βλέπω και να τον αγαπώ.

Εάν ασκούμαι στο να βλέπω με τα μάτια του Ιησού,  θα ακούω πάντα και θα είμαι κοντά σ’ εκείνον  που έχει ανάγκη. Οι ανάγκες  του  πλησίον σίγουρα απαιτούν αποτελεσματικές  απαντήσεις, αλλά πριν  από κάθε τι  ζητούν  τη συμμετοχή μας σ’ αυτές τις ανάγκες.

Δεν αρκεί να δίνουμε τροφή σ’ όποιον πεινά

Και ο Πάπας Φραγκίσκος  έδωσε ένα παράδειγμα  κάποιου: που δεν έχει ανάγκη μόνο από τροφή, αλλά και από ένα χαμόγελο  μια ιδιαίτερη εκ μέρους προσοχή.  Το Ευαγγέλιο μας καλεί  λοιπόν να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες ανάγκες  των φτωχών, αλλά και  να εκδηλώνουμε  εις αυτός «ο αδελφικό πλησίασμα».

Αυτό προκαλεί τις χριστιανικές μας κοινότητες: πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο να είμαστε κοινότητες  που ζουν με πολλές δραστηριότητες αλλά με λίγες σχέσεις. Τον κίνδυνο  των κοινοτήτων….θα  έλεγα «σταθμών υπηρεσίας» αλλά λίγης συντροφιάς, με την πλήρη έννοια και χριστιανική  αυτού του όρου.

Αχώριστες η αγάπη για το Θεό και για τον πλησίον

Θα ήταν απατηλό να σκεπτόμαστε να αγαπούμε τον πλησίον χωρίς να αγαπούμε το Θεό και αντίστροφα, και τελειώνει λέγοντας : «Η Αειπάρθενος Μαρίας , ας μας βοηθήσει  να δεχόμαστε και να μαρτυρούμε  στην κάθε μέρα της ζωής μας  αυτή τη φωτεινή εντολή».

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos