Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Μια Εκκλησία που χτίστηκε από τη  Θεϊκή  χάρη  και την  ανθρώπινη αμαρτία


Αυτό που θα σας διηγηθώ συνέβη πραγματικά σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας που ονομάζεται Zakopane. Ήταν ένα μικρό χωριό όπου είχαν αποσταλεί σε εξορία κάθε είδους ληστών και εγκληματιών. Θα έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο μέρος από το Θεό και από τους ανθρώπους, αν δεν υπήρχε ένας καλός και απλός ιερέας, ο οποίος ασχολήθηκε εκτός από τις ψυχές που του είχαν ανατεθεί, και με το να δώσει στο Θεό μια άξια κατοικία.

Σε ολόκληρη τη χώρα υπήρχε πράγματι, μια και μόνη εκκλησία, μετρίων διαστάσεων της οποίας οι τοίχοι, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από ξύλο, καταστρέφονταν μπροστά στα μάτια τους, εξαιτίας του ήλιου που τους στέγνωνε και της βροχής που τους σάπιζε. Το να βρουν πέτρες για να χτίσουν μια άλλη περισσότερο στέρεα και διαρκής εκκλησία αποτελούσε ένα εγχείρημα, επειδή το έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκεται η Zakopaneείναι αργιλώδες, δεν προσφέρει κανενός είδους πέτρες και για να τις βρεις θα πρέπει να απομακρυνθείς από τη χώρα.

Ο ιερέας στενοχωριότανπου δεν μπορούσε να οικοδομήσει μια πιο όμορφη εκκλησία και εν τω μεταξύ ξόδευε όλη την ενέργειά του για τη φροντίδα των ψυχών. Η καλοσύνη του και η αλληλεγγύη του ήταν τόσο μεγάλες που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κατακτήσει τις καρδιές των ενοριτών του και καθημερινά ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων πήγαιναν για να εξομολογηθούν σε αυτόν.

Και έτσι, εξαναγκασμένος να εξομολογεί τον κόσμο και σκεφτόμενος την εκκλησία, προέκυψε μια ιδέα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ανέθετε μόνο ένα είδος ως ποινή μετάνοιας, εντελώς ιδιαίτερο: καθένας θα έπρεπε να φέρει κοντά στο πρεσβυτέριο μια ορισμένη ποσότητα από πέτρες, η οποία μεταβαλλόταν ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των αμαρτιών που είχε κάνει. Το πράγμα ήταν διπλά οδυνηρό, γιατί στη σωματική κόπωση προτίθετο η ντροπή της μεταφοράς ενός φορτίου το οποίο αποκάλυπτε σε ολόκληρη τη χώρα τις ελλείψεις του καθενός.

Οι κάτοικοι επομένως άρχισαν να εκτελούν την ποινή για τη μετάνοιά τους τη νύχτα, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να υποψιαστεί τις αμαρτίες του άλλου, σιγά - σιγά η σωρός από πέτρες μεγάλωσε, ώσπου έγιναν αρκετές για την οικοδόμηση μιας νέας εκκλησίας.

Στη Zakopane μπορείτε ακόμη να δείτε αυτή την εκκλησία που χτίστηκε από τη χάρη του Θεού και από τις αμαρτίες των ανθρώπων.

Είναι ο Θεός που σου ζητά ως δώρο τις πέτρες των αμαρτιών σου. Εκείνος τις μετατρέπει με τη συγχώρεσή του σε πέτρες ζωντανές, κατάλληλες να οικοδομήσουν τον οίκο της ευσπλαχνίας.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος και αναπληρωτής π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Γεώργιος Παλαμάρης, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos