Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΔΕΚΑΤΗ ΕΝΑΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ KOINΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ- ΚΥΚΛΟΣ Α


Το πρώτο Ανάγνωσμα που ήταν από το Βιβλίο των Βασιλειών αναφέρει ότι ο Θεός δεν παρουσιάστηκε στον Προφήτη Ηλία στον δυνατό άνεμο, στο σεισμό και στη φωτιά αλλά μέσα από ένα απαλό αεράκι.

Το Ευαγγέλιο μας λέει ότι ο Ιησούς ζήτησε στους μαθητές του να ανεβούν στη βάρκα και να περάσουν στην απέναντι όχθη της λίμνης για να μην παρασυρθούν από το πλήθος το οποίο ήθελε να κάνει τον Ιησού Βασιλιά του, επειδή είχε προηγηθεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων.

Ταξίδευαν νύχτα μέσα στην τρικυμιώδη λίμνη.

Ο Ιησούς  εν τω μεταξύ είχε αποσυρθεί για να προσευχηθεί στον Πατέρα αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να συναντήσει τους φοβισμένους μαθητές του  περπατώντας πάνω στα ταραγμένα από τον άνεμο νερά.

Εκείνοι όμως, ενώ τον είδαν, δεν τον αναγνώρισαν, πίστεψαν πως ήταν κάποιο φάντασμα. Αλλά ο Ιησούς τους λέει: «Εγώ είμαι μη φοβάστε».

Τα επιβεβαιωτικά λόγια του Διδασκάλου  θα έπρεπε να είχαν διώξει κάθε φόβο, διότι Εκείνος έχει εξουσία πάνω στις δυνάμεις της φύσης όσο δυνατά κι αν ξεσπούν. Αυτά τα αφρισμένα κύματα και όλη η θαλασσοταραχή συμβολίζει  τις δυνάμεις του κακού που μάχονται εναντίον του  καλού.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει  ότι ο Πέτρος πηγαίνει σε συνάντηση του Ιησού, όμως αμέσως άρχισε να βυθίζεται στα νερά. Δεν έχει την απαραίτητη σιγουριά πως αυτός που του λέει «Έλα» είναι ο Υιός του Θεού. Αμφιβάλει και  αρχίζει να βυθίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καθένα μας όταν αμφιβάλλουμε πως ο Κύριος είναι πάντα μαζί μας όπως μας το υποσχέθηκε. 

Στην κατάσταση του Πέτρου βρίσκεται και όλη η ανθρωπότητα, δοκιμασμένη από τους καθημερινούς πειρασμούς. Όμως η δύναμη του Χριστού όπως ήρθε τότε σε βοήθεια του Πέτρου, έτσι έρχεται και μέσα στην ιστορία του κάθε ανθρώπου σε βοήθειά του. Η αδυναμία μας ενισχύεται από την παντοδυναμία του Θεού. Εκείνος είναι η σιγουριά και η γαλήνη των εκκλησιαστικών κοινοτήτων μας, των ενοριών μας, της Εκκλησίας μας. Με την  παρουσία του σταματούν οι αντίθετοι άνεμοι και ο κίνδυνος σταματά, όπως τότε με τους μαθητές του Ιησού τη στιγμή που τον ομολογούν ως Υιό του Θεού. «Αληθινά είσαι ο Υιός του Θεού του λένε.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, η βάρκα που ταξιδεύει συμβολίζει την Εκκλησία που βρίσκεται στον κόσμο. Το ταξίδι της δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η παρουσία του Χριστού  μέσα σ’ αυτήν ή κοντά της προσφέρει ταυτόχρονα σαν απαλό αεράκι το δώρο της ειρήνης και της γαλήνης. Φυσά στις καρδιές μας,  που είναι συχνά ταραγμένες  από τις δοκιμασίες, τα βάσανα και τις ανησυχίες. Η παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας συχνά είναι σιωπηρή, αόρατη αλλά και αισθητή.

Εμείς οι χριστιανοί που είμαστε λυτρωμένοι  από το αίμα του Αθώου Χριστού, οφείλουμε να δείχνουμε με τη ζωή μας στον κόσμο ότι γνωρίζουμε καλά ότι είμαστε παιδιά του Θεού, και να δίνουμε μαρτυρία της ηρεμίας μας  που εξασφαλίζει η συνάντησή  μας με τον Ιησού  και  δείχνουμε τη χαρά που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε μαζί για να δοξάζουμε  τον Ένα και Τριαδικό Θεό όπως κάνουμε σήμερα κατ’ αυτήν τη Θεία Λειτουργία.

Μόνο αν υπάρχει σε μας γαλήνη και ηρεμία  θα

είμαστε αγγελιαφόροι του Ευαγγελίου  και αυθεντικοί χριστιανοί  και θα αναγγέλλουμε μαζί με τον Πέτρο και τους άλλους Αποστόλους ότι Εκείνος είναι ο Υιό του Θεού, ο Σωτήρας μας. Αμήν. 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος και αναπληρωτής π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Γεώργιος Παλαμάρης, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos