Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Α


Το Ευαγγέλιο μας διηγείται – αν εξαιρέσουμε την τελευταία φράση – την ιστορία μιας καταστροφής. Όλα ξεκίνησαν με ελπίδα και παρά το γεγονός αυτό, δεν άργησαν να γίνουν ένα τίποτα: τα πουλιά τρώνε τον σπόρο, το πετρώδες έδαφος τον εμποδίζει να κάνει ρίζες, τα ακανθώδη φυτά τον πνίγουν… Όλα ακολουθούν την απελπισμένη πορεία τους.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την καταστροφή, ο Θεός αναγγέλλει το δικό του «αλλά»: Στην παραβολή του σπορέα συναντάμε το «αλλά» του Θεού: Οι ελπίδες είναι λίγες, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό έδαφος για να φέρει εκατοντάδες καρπούς.

Είναι με τα μάτια του Ιησού που πρέπει να διαβάζουμε αυτού του είδους τις παραβολές. Και πρέπει να διαβάζουμε μαζί με τον Ιησού μέχρι το τέλος.

Το πρώτο μέρος δείχνει ότι όλα είναι μάταια. Ωστόσο η ιστορία από αυτή την ήττα οδηγεί σε ένα απροσδόκητο συμπέρασμα. Ο Θεός, μέσα στην άπειρη ευσπλαχνία του, δεν αφήνει τον σπορέα να υποκύψει ως τραγικός χαρακτήρας.

Ίσως έχουμε εδώ, μπροστά μας, ένα νόμο που ισχύει για όλες τις ενέργειες του Θεού μέσα στον κόσμο. Επειδή η παρουσία του Θεού μέσα στον κόσμο είναι συχνά αδύναμη και δυσδιάκριτη. Όταν την παίρνουμε στα σοβαρά, μπορεί να υποκύψουμε στον πειρασμό της απελπισίας. Αλλά οι ιστορίες του Θεού έχουν ένα αίσιο τέλος. Ακόμη κι αν στην αρχή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη.

Ίσως ο Ιησούς να μη διηγείται αυτή την ιστορία μόνο στους ανθρώπους που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης. Ίσως τη διηγείται στον ίδιο του τον εαυτό για να παρηγορηθεί. Αναρωτιέται: τι θα γίνει με αυτό που αναλαμβάνω; Θα συγκρουστεί με την τύφλωση, την άρνηση, τη σχολαστικότητα και τη βία, το θάνατο. Δεν αγνοεί τις ήττες. «Αλλά» ο λόγος του φέρνει τους καρπούς του στην καρδιά των ανθρώπων που είναι το λυτρωτικό του έργο που στο τέλος θριαμβεύει.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος και αναπληρωτής π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Γεώργιος Παλαμάρης, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos