Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

22 Φεβρουαρίου εορτή της Καθέδρας του Αποστόλου Πέτρου

απ_πετρος_φή.JPG

Σε ανάμνηση δύο σημαντικών σταθμών της αποστολής του πρίγκιπα των Αποστόλων Αγίου Πέτρου και την καθιέρωση του χριστιανισμού πρώτα στην Αντιόχεια και έπειτα στη Ρώμη, το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο, τελεί στις 22 Φεβρουαρίου την εορτή της καθέδρας του Αγίου Πέτρου στην Αντιόχεια και στις 18 Ιανουαρίου την καθέδρα του στη Ρώμη.
Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του ημερολογίου ενοποίησε τις δύο εορτές τοποθετώντας τες στις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ανάγεται σε μια αρχαία παράδοση του Depositio martirum.
Στην πραγματικότητα, αυτήν τη μέρα εόρταζε η ρωμαϊκή καθέδρα του Αποστόλου, όμως είχε μεταφερθεί την 18η Ιανουαρίου, για να μην τελείται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Έτσι δημιουργήθηκε η διπλή τέλεση της ίδιας εορτής.
Καθέδρα είναι ο επισκοπικός θρόνος που βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένος στην Μητέρα Εκκλησία της Επισκοπής (εξού και το όνομα Καθεδρικός Ναός) και αποτελεί το σύμβολο της εξουσίας και του ρόλου του Επισκόπου στο εσωτερικό της τοπικής εκκλησίας.
Η Καθέδρα του Αγίου Πέτρου υποδεικνύει την ιδιαίτερη και εξέχουσα θέση της σε σχέση με τις υπόλοιπες επισκοπικές καθέδρες ανά τον κόσμο, η οποία απορρέει από την επιθυμία του ίδιου του Ιησού Χριστού να αναθέσει σε εκείνον την αποστολή να “ποιμάνει” το ποίμνιο, τον νέο λαό του Θεού, την Αγία Εκκλησία.
Αυτή η ανάθεση στον Πέτρο, η οποία επιβεβαιώθηκε και μετά την Ανάσταση, έγινε σεβαστή από όλους τους άλλους απόστολους. Πράγματι, μετά από την Ανάληψη είναι προφανής ο καθοδηγητικός ρόλος του Πέτρου στο εσωτερικό της κοινότητας των αποστόλων: προεδρεύει στην εκλογή του Ματθία (Πραξ. 1, 15-26) και ομιλεί στο όνομα όλων μπροστά στο πλήθος που συγκεντρώθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής (Πραξ. 2,14), αλλά και στο Συνέδριο (Πραξ. 4,8).
Η σχέση του Αγίου Αποστόλου Πέτρου με την Εκκλησία της Ρώμης είναι αδιαμφισβήτητη, βασίζεται επάνω στην αρχαιότατη Παράδοση της Εκκλησίας και είναι αρχαιολογικά επιβεβαιωμένη.
Το 1939 με εντολή του Πάπα Πίου 12ου ξεκίνησαν εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες με θαυμάσια αποτελέσματα.
Το 1950 ακριβώς κάτω από την Αγία Τράπεζα της Βασιλικής ανακαλύφθηκε άδειος τάφος. Τρία χρόνια αργότερα μέσα στον τάφο ανακαλύφθηκαν οστά ενός άνδρα που προέρχονταν από όλα τα μέρη του σώματος πλην των ποδιών. O ανθρωπολόγος Venerando Correnti τα εξέτασε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνηκαν σε άνδρα ηλικίας 60-70 ετών. Την αυθεντικότητα των οστών επιβεβαιώνει μια ελληνικά επιγραφή που βρέθηκε εκεί και η οποία έγραφε “Πέτρος ενι” δηλαδή “εδώ είναι ο Πέτρος”.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος