Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Χίος
  • Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021
Pin It

Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021
ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (16, 13-19)
Τον καιρό εκείνο, όταν έφθασε ο Ιησούς στα μέρη της Καισάρειας του Φιλίππου, ρώτησε τους μαθητές του λέγοντας: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». Κι εκείνοι είπαν: «Άλλοι λένε ότι είναι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, άλλοι λένε ο Ηλίας, και άλλοι ο Ιερεμίας ή κάποιος από τους προφήτες». Τους λέει: «Εσείς όμως ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού».
Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ'αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Σε όλη την Καθολική Εκκλησία σήμερα θυμόμαστε τον ρόλο του Πέτρου, την αποστολή του και τον ρόλο του στη χριστιανική κοινότητα. Είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε ότι ανήκουμε στο μεγάλο όνειρο του Θεού που είναι η Εκκλησία.
Ο Ιησούς έχει ένα σχέδιο για την ανθρωπότητα, ένα σχέδιο κοινωνίας -μοιράσματος και αγάπης, δικαιοσύνης και ειρήνης που καλείται να δώσει η Εκκλησία ως μαρτυρία. Η ομάδα των μαθητών του, οι χριστιανοί, που ζουν ακούγοντας τον Λόγο και μοιράζονται την πίστη προσδοκώντας την εκπλήρωση της μακάριας ελπίδας, της επιστροφής του Κυρίου μέσα στη δόξα, αναγγέλλουν σε κάθε άνθρωπο το αληθινό πρόσωπο του Θεού που αποκαλύπτει ο Ιησούς.
Η Εκκλησία, που ονομάζεται καθολική, δηλαδή παγκόσμια, απλώνεται σε όλη τη γη, συγκεντρώνεται γύρω από τους διαδόχους των αποστόλων και σε κοινωνία μεταξύ των διαφόρων τοπικών Εκκλησιών. Αυτές οι Εκκλησίες είναι σε κοινωνία μεταξύ τους, με ένα κοινό αίσθημα, με μια κοινή εμπειρία.
Οι μαθητές πάντα αναγνώριζαν στον Πέτρο μια ιδιαίτερη ευθύνη, έναν συγκεκριμένο ρόλο που του ανέθεσε ο Κύριος Ιησούς για το κοινό καλό. Είναι η ευθύνη να διαφυλάξει την παρακαταθήκη της πίστης.
Ποιος μας λέει ότι ο τρόπος που ερμηνεύουμε το Ευαγγέλιο είναι σε αρμονία με αυτόν που αναγγέλθηκε από τον Κύριο; Ο Πέτρος.
Και ότι έχουμε παραμείνει πιστοί στα λόγια του Δασκάλου; Ο Πέτρος.
Και ότι δεν αφήνουμε τους εαυτούς μας να παρασυρθούν από μόδες που θέλουν να προσαρμόσουν το Ευαγγέλιο στην δική τους εποχή; Ο Πέτρος.
Αυτόν τον ρόλο, σήμερα, γιορτάζουμε με ευγνωμοσύνη.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κάθε μέρα σε αναζητώ, αλλά που μπορώ να σε βρω Κύριε;
Μου απαντάς: είμαι στο βάθος της καρδιάς σου και σε αναζητώ.
Κάθε πρωί ελπίζω σε Εσένα, πώς να χορτάσω την πείνα μου;
Μου απαντάς: Δέξου την Ευχαριστία η οποία είναι η ίδια μου η ζωή που τεμαχίζεται για όλους.
Η επιθυμία σου είναι η δική μου ελπίδα.
Κάθε βράδυ, με αγωνία μέσα στη σιωπή σε επικαλούμαι, άκουσε την κραυγή μου.
Μου απαντάς: μάθε να ακούς, γιατί μέσα στη σιωπή σε καλώ.
Κάθε μέρα σε αναζητώ Κύριε, αλλά είσαι πάντοτε Εσύ αυτός που με βρίσκει.
Αμήν.

πνρ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος