Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Οι Ορθόδοξοι δέχονται το πρωτείο του Πάπα

ΤΟ_ΠΡΩΤΕΙΟ_ΤΟΥ_ΠΑΠΑ.jpeg

Σε μια έγκριτη ορθόδοξη ελληνική ιστοσελίδα φιλοξενείται ένα άρθρο με δηλώσεις του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ, Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος στα πλαίσια ενός συνεδρίου που είχε ως τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές του θεολογικού διαλόγου των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών», δήλωσε πως οι Ορθόδοξοι δεν αντιτίθενται στο πρωτείο του Πάπα Ρώμης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτό εφαρμόζεται.
Η άρνηση του πρωτείου του Πάπα της Ρώμης, από μια χριστιανική ομολογία ή Εκκλησία, θα ήταν παντελώς παράλογη, αφού αυτό θεμελιώνεται επάνω στα Ιερά Ευαγγέλια και ενισχύεται από τις Πατερικές μαρτυρίες. Θα ήταν όμως επίσης παράλογο να μην δεχτούμε πως ο τρόπος εφαρμογής του έχει υποστεί μεταβολές κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Εντούτοις, το πρωτείο με τις όποιες μεταβολές του, αποτελεί, ομολογουμένως, για την Καθολική Εκκλησία - με τους πάνω από 1 δισεκατομμύριο πιστούς - εγγύηση όχι μόνο αγάπης και αλληλεγγύης, αλλά κυρίως ενότητας και ομόνοιας. Αυτό εξασφαλίζει στην Καθολική Εκκλησία την ισχύ της μαρτυρίας της και την ομοφωνία των αποφάσεών της, όταν λαμβάνει θέση για καίρια και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ίδια, αλλά κυρίως την κοινωνία και τον κόσμο.
Ο διάλογος αντί να επιδιώκεται φοβίζει, παραδόξως. Είναι όμως πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στις διάφορες Εκκλησίες υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν το διάλογο και δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν θέσεις και απόψεις διαφορετικές και ξένες. Άλλωστε, μέχρι τη στιγμή της «των πάντων ενώσεως» ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα τόσο η Καθολική όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να απορρίψουν πολλά θεολογικά και εκκλησιολογικά “αξεσουάρ” που απέκτησαν (παρατύπως) κατά τη διάρκεια των αιώνων και που τις κάνουν να αποκλίνουν περισσότερο ή λιγότερο από την αρχαία Παράδοση.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος