Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Οι ήρωες Μοναχοί Καπουτσίνοι του Τάγματος του αγ. Φραγκίσκου

καπουτσινοι_1ή_2.JPG

Ο πατήρ Αντονίνο Da Pettineo και ο πατήρ Άγγελο, Ιταλοί Καθολικοί Ιερείς, με θάρρος έσωσαν 2.500 Χριστιανούς Χανιώτες και άλλους 3000 στο Ηράκλειο Κρήτης, από την σφαγή, όταν ο Τούρκικος Στρατός θέλησε να μπει στον προαύλιο χώρο στη Μονή και στην Καθολική Εκκλησία στην οδό Χάληδων 46 στα Χανιά.
Με το σώμα τους έκλεισαν την είσοδο της στοάς λέγοντας στο τούρκο αξιωματικό ότι πρώτα θα περάσει πάνω από το πτώμα τους. Ήταν Μάης στα 1896.

καπουτσινοι2ή_2.JPG

Στο μεταξύ είχαν ειδοποιήσει τους Γάλλους που ήταν με τα πλοία τους στο λιμάνι των Χανίων. Ο Γάλλος Αξιωματικός Ερρίκος De Viallar, ανιψιός της Αγίας Αιμιλίας De Viallar, κατέφθασε με Γάλλους πεζοναύτες και τους απείλησε ότι αν δεν φύγουν θα γινόταν μάχη. Οι Τούρκοι έφυγαν δίχως άλλη προειδοποίηση και έτσι σώθηκαν άνδρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά που από μέρες έμεναν μέσα στην Μονή, στον κήπο και στην Εκκλησία.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Μητροπολίτης Χανίων Νικηφόρος και ο Σφακίων Ευμένιος.
Ο Δήμος Ηρακλείου προς τιμήν του π. Αντονίνο έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου, κοντά στην Καθολική Εκκλησία.

Κείμενο και φωτογραφίες: Αιμίλιος Δασύρας

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος