Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

15 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ονησίμου
μαθητή του Αποστόλου Παύλου

α_ονισημος_φή.JPG

Ο Ονήσιμος ζούσε στη Φρυγία, ήταν σκλάβος του Φιλήμονα, ενός χριστιανού φίλου του Αποστόλου Παύλου που κατάφερε να διαφύγει, ίσως ληστεύοντας κιόλας τον κύριό του. Περπάτησε μέχρι τη Ρώμη όπου βρήκε καταφύγιο κοντά στον Παύλο.
Ο Παύλος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν σχεδόν πάντοτε αλυσοδεμένος με έναν στρατιώτη αλλά ελεύθερος να δέχεται επισκέψεις. Εδώ ο Ονήσιμος θα βρει σίγουρο καταφύγιο και θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος στις καθημερινές περιστάσεις. Ακούει τις πολλές συζητήσεις που έχει ο Παύλος με τους επισκέπτες, τους οποίους καλεί να εισέλθουν «στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21). Και φυσικά η πρόσκληση αυτή απευθυνόταν και στον Ονήσιμο ο οποίος ανταποκρίθηκε και κάποια μέρα έγινε Χριστιανός. Ο Παύλος έγραψε αργότερα για εκείνον:
«Το παιδί μου, που εδώ στη φυλακή το γέννησα στη νέα πίστη» (Φλμ 10).
Στη συνέχεια ο Απόστολος τον στέλνει στον πρώτο του κύριο το Φιλήμονα στον οποίο γράφει μια επιστολή σε έντονο και συνοπτικό ύφος με την οποία ξεκαθαρίζει ένα βασικό σημείο: Ο Ονήσιμος, που διέφυγε ως δούλος, επιστρέφει τώρα ως «αγαπητός αδελφός».
Μαζί με τον Ονήσιμο ταξίδεψε και ο Τύχικος, έμπιστος συνεργάτης του Παύλου. Ο Τύχικος κρατούσε τις επιστολές του Αποστόλου που προοριζόταν για τους Χριστιανούς της Εφέσου, των Κολοσσών καθώς και του Φιλήμονα. Ο Παύλος μέσα από τις επιστολές του παρουσιάζει τον Ονήσιμο ως πιστό και αγαπητό αδελφό (Κολ. 4, 9). Έτσι ένας πρώην δούλος γίνεται συνεργάτης και ιεραπόστολος.

Η Εκκλησία των τιμά ως άγιο, όμως δεν υπάρχουν αρχαία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επίσκοπος Αντιοχείας ή Βέροιας (Συρίας), όπως επίσης δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά η παράδοση σύμφωνα με την οποία πέθανε μαρτυρικά στη Ρώμη.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος