Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Βενέδικτος 16ος: Οκτώ χρόνια από την παραίτηση

ΠΑΠΑΣ_ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ.jpg

Συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 οκτώ χρόνια από τότε που ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ανακοίνωνε στο Κονσιστόριο (Συμβούλιο των Καρδιναλίων) την παραίτησή από τα Ποντιφικά καθήκοντά του λόγω “ingravescentem aetatem” δηλαδή προχωρημένης ηλικίας.
Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 2013, ημέρα της επετείου της υπογραφής της Συνθήκης του Λατερανού, μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1929 μεταξύ του Βασιλείου της Ιταλίας και Αγίας Έδρας και καθόριζε τις σχέσεις των δύο αυτών Κρατών.
Στο τέλος μιας προγραμματισμένης, τακτικής συνάντησης όπου ο Πάπας θα κοινοποιούσε στο σώμα των Καρδιναλίων τις επικείμενες αγιωνυμίες άρχισε να διαβάζει μια δήλωση, γραμμένη στα λατινικά όπως προβλέπουν οι κανόνες του Βατικανού, με την οποία ανακοίνωνε την παραίτησή του από τον παπικό θώκο, λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Ο Πάπας χρησιμοποίησε την έκφραση “ingravescentem aetatem” που αποτελεί τίτλο ενός εγγράφου του Παύλου 6ου το οποίο καθορίζει ως ανώτατο όριο ηλικίας για την εκλογή νέων καρδιναλίων τα 80 έτη.
«Έχοντας εξετάσει επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις μου δεν είναι πλέον οι κατάλληλες για την επαρκή εξάσκηση της διακονίας. […] Προκειμένου να κυβερνάται το πλοιάριο του Αγίου Πέτρου και να αναγγέλλεται το Ευαγγέλιο στο σημερινό κόσμο, είναι απαραίτητη η δύναμη τόσο του σώματος όσο και της ψυχής […], τους τελευταίους μήνες σε μένα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου. […]
Γνωρίζοντας καλά τη σοβαρότητα αυτής της πράξεως, με πλήρη ελευθερία, δηλώνω πως παραιτούμε από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης».
Με αυτά τα λόγια ο Πάπας Βενέδικτος ανακοίνωνε στον κόσμο τη μεγάλη του απόφαση να αφήσει το αξίωμά του.
Από πολλούς είχε θεωρηθεί προφητική μια πράξη του Ράτσιγκερ όταν στις 28 Απριλίου 2009 είχε αφήσει στον τάφο του Κελεστίνου Ε΄ (είχε επίσης παραιτηθεί) το ωμοφόριό του. Για την ιστορία να πούμε πως ο τελευταίος ποντίφικας που είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του ήταν ο Γρηγόριος 12ος το 1415.

πγπ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος