Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6 Φεβρουαρίου Μνήμη αγ. Παύλου Μίκι και συντρόφων μαρτύρων

απαυλοςή.JPG

Πρόκειται για τον πρώτο αυτόχθονα Ιάπωνα που εντάσσεται σε καθολικό μοναχικό τάγμα και πιο συγκεκριμένα στο τάγμα των Ιησουιτών. Γεννημένος σε πλούσια οικογένεια και βαπτισμένος στα πέντε του χρόνια ο Παύλος εισήλθε στο Κολλέγιο της Εταιρείας του Ιησού και στα 22 χρόνια ήταν ήδη δόκιμος μοναχός. Χάρη στις ικανότητές του κατάφερε τα πάντα. Το μόνο που τον δυσκόλεψε ήταν το μάθημα των Λατινικών, αρκετά μακρινό από τον τρόπο σκέψης του ανατολίτη νέου. Αντίθετα, ήταν ειδικός στις ανατολικές θρησκείες, έτσι επιδόθηκε στο κήρυγμα και το διάλογο με τους βουδιστές.
Στην Ιαπωνία ο Χριστιανισμός εισήχθη το 1549 με τον Φραγκίσκο Ξαβέριο ο οποίος παρέμεινε εκεί για δύο χρόνια ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους ιεραποστόλους. Ο λαός δέχονταν θετικά τους δυτικούς κληρικούς ενώ και το κράτος δεν έδειχνε να ενοχλείται από την παρουσία τους. Οι χριστιανοί αυξάνονταν συνεχώς αριθμώντας δεκάδες χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1582 - 84 πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτης της Ιαπωνίας στη Ρώμη που γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από τον Πάπα Γρηγόριο 13ο. Ο φόβος όμως ότι ο χριστιανισμός μπορούσε να απειλήσει την ήδη αποδυναμωμένη από τους φεουδάρχες εθνική ενότητα, η προσβλητική και απειλητική συμπεριφορά των ισπανών ναυτικών που κατέφταναν στην Ιαπωνία αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των χριστιανικών ταγμάτων ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Ιάπωνα πολιτικό ηγέτη να αλλάξει στάση απέναντι στους χριστιανούς ξεκινώντας διωγμούς.

Το Δεκέμβριο του 1596 ο Παύλος συλλαμβάνεται στην Οσάκα και φυλακίζεται. Στη φυλακή βρέθηκε μαζί με άλλους τρεις Ιησουίτες, έξι Φραγκισκανούς και δεκαεπτά ιάπωνες μέλη του Τρίτου Τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου. Καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο και σταυρώθηκαν σε έναν λόφο κοντά στο Ναγκασάκι.
Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Παύλος έκανε το τελευταίο του κήρυγμα: προέτρεψε τους παρόντες να ακολουθήσουν την πίστη στο Χριστό, συγχώρεσε τους δημίους του και λέγοντας:
"In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum" παρέδωσε το πνεύμα του.
Το 1862 ο Πάπας Πίος ο 9ος προέβη στην αγιωνυμία του.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: π. Γεώργιος Παλαμάρης
Συντακτική Επιτροπή: π. Λέων Κισκίνης, Δημήτρης Λεβαντής, π. Αλέξανδρος Πέρρος, π. Ιωάννης Σκλάβος, Ρένα Φυρίγου
Διαχειριστής: Νικόλαος Φώσκολος