Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Αποβίωσαν δύο εμβληματικοί Καθολικοί Επίσκοποι στην Κίνα

Αποβίωσ.jpg

Επανερχόμαστε στην Κίνα, όπου η “Πολιτιστική Επανάσταση” και οι διωγμοί των θρησκειών, για δεκαετίες, δεν μπόρεσαν να σβήσουν (και) τη χριστιανική πίστη. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσαν προσωπικότητες όπως οι δύο παρουσιαζόμενοι.
Και οι δύο “έφυγαν” σε ηλικία 99 ετών, με διαφορά μιας εβδομάδας!
Την 5-1-2021 ο επίτιμος Επίσκοπος Sanyuan (Shaanxi) Σε/τατος Giuseppe Zong Huaide “ο οποίος έζησε μια ζωή προσευχής και αλληλεγγύης, έφυγε χωρίς ταλαιπωρίες από αρρώστιες”. Είχε γεννηθεί το 1922 σε πάμφτωχο χωριό. Χειροτονήθηκε το 1949. Αρχές '60, του απαγορεύτηκε να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα. Έγινε γεωργός. Το 1966 καταδικάσθηκε σε 14 έτη καταναγκαστικά έργα... Έκανε την ποινή και όταν ελευθερώθηκε, το 1980, τα δεδομένα είχαν αλλάξει και του επιτράπηκε να ασκεί την ιεροσύνη. Το 1985 η Αγία Έδρα τον ονόμασε Επίσκοπο αλλά μπόρεσε να χειροτονηθεί, κρυφά, το 1987. Το 1992 έλαβε την έγκριση και της κινεζικής κυβέρνησης. Του επιτράπηκε να ταξιδέψει το 1997 στη Ρώμη, όπου έγινε δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Παρέμεινε Επίσκοπος ως το 2003, που η Αγία Έδρα αποδέχθηκε την παραίτησή του. Έχαιρε της εκτίμησης όλων, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, ιερέων και μοναχών, αλλά και των πιστών, λόγω του ήπιου και καταδεκτικού χαρακτήρα του. 

 Έξι μέρες πριν, την 30-12-2020 είχε “φύγει” ο Επίτιμος βοηθός Επίσκοπος Siping Σεβ/τατος Andrea Han Jingtao. Είχε γεννηθεί το 1921 σε ευκατάστατη καθολική οικογένεια κορεατικής καταγωγής. Είχε χαρακτηρισθεί “γίγαντας του πολιτισμού και της πίστης”. Μετά τις βασικές σπουδές σε σχολείο καναδών ιεραποστόλων, έγινε δεκτός ως υποψήφιος ιερέας. Στο Ιεροσπουδαστήριο διακρίθηκε για τις άπειρες ώρες που περνούσε στη Βιβλιοθήκη. Χειροτονήθηκε το 1947 και το 1950 οργάνωσε τη “Λεγεώνα της Μαρίας”. Επιδίωξε την ίδρυση μοναχικού τάγματος, μοναζουσών αλλά και ιερομονάχων. Όμως η πολιτική συγκυρία ήτα εναντίον του... Κατέληξε στη φυλακή για 27 χρόνια (1953-1980 )...

Όταν ελευθερώθηκε προσπάθησε να ξαναϊδρύσει Μοναχικές Κοινότητες. Υπήρχαν ακόμα λίγες μοναχές της πρώτης περιόδου, αλλά ηλικιωμένες και απομονωμένες. Ξεκίνησε απ΄ την αρχή και το 1990 είχε τις πρώτες σταθερές κλήσεις. από 5 νέους και 8 νέες, που αργότερα έδωσαν νέους ιερομονάχους και μοναχές. Εν τω μεταξύ είχε ονομασθεί, το 1982, βοηθός Επίσκοπος της περιοχής, Το 1993 ίδρυσε Γηροκομείο και Κέντρο Υγείας. Όλα αυτά παράλληλα με... ακαδημαϊκή καριέρα! Διότι οι γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα και την ελληνική και λατινική κλασσική γραμματεία ήταν απαραίτητες από τις κρατικές αρχές, την εποχή που η Κίνα επιδίωκε άνοιγμα των προϊόντων της στα άλλα κράτη... Έλαβε πανεπιστημιακές θέσεις και μόνιμη κατοικία στο χώρο του Πανεπιστημίου. Η κατοικία του έγινε έδρα της ποιμαντικής δράσης του και της προσέλκυσης νέων στο χριστιανισμό! Πραγματικά άφοβος! όταν τελικά εκδιώχθηκε είχε ολοκληρώσει την πανεπιστημιακή του καριέρα, λόγω ηλικίας...
Χάρη σε τέτοιους Ιεράρχες επιβίωσε η Καθολική Εκκλησία στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Πληροφόρηση και φωτογραφίες ΑsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos