Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Προσωρινή διαδοχή στο πνεύμα του αποχωρούντος αρχιεπισκόπου στη Λευκορωσία
Pin It

 ''Προσωρινή διαδοχή'' στο πνεύμα του αποχωρούντος
αρχιεπισκόπου Kondrusiewisz στη Λευκορωσία

Λευκοροσ.png

Από το ΚΑΝΤΑΜ (kantam.gr) παρουσιάσαμε διεξοδικά τις εξελίξεις στην Λευκορωσία: τις ταραχές που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Προέδρου Λουκασένκο τη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, τις συλλήψεις καθολικών ιερέων, τον αποκλεισμό επιστροφής στη χώρα, από τις 31-8-2020, από ταξίδι στο εξωτερικό, του Προέδρου της Καθολικής Ιεραρχίας, Αρχιεπισκόπου Μινσκ, Tadeusz Kondrusiewicz, τις απανωτές διπλωματικές επαφές για επιστροφή του Ιεράρχη.

Ενημερώσαμε ότι ο Λουκασένκο, “προσωπικά”, αποδεχόμενος “γραπτό αίτημα” του Πάπα Φραγκίσκου, συναίνεσε στην επιστροφή του, για να εορτάσει τα Χριστούγεννα με το ποίμνιο του.

Περιμέναμε ποιά θα ήταν η συνέχεια, η οποία δεν άργησε...

Τις πρώτες μέρες του 2021 ο Αρχιεπίσκοπος Μίνσκ έδωσε την παραίτησή του, λόγω συμπλήρωσης του 75ου έτους και ο Πάπας την αποδέχθηκε αυθημερόν, ορίζοντας “Αποστολικό Διαχειριστή” τον αδελφικό φίλο του αποχωρούντα, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, Σεβ/τατο Kazimierz Wielikoselec. Επομένως η πλευρά Λουκασένκο έλαβε “την αποχώρηση του εχθρού” και η πλευρά της Αγίας Έδρας και ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχθηκαν την “πρόωρη [γιατί οι παραιτήσεις συνήθως γίνονται δεκτές εντός 2 ετών] αλλά σύμφωνα με τον Κανονικό Δίκαιο αποχώρησή του” αλλά ως ενεργού Ιεράρχη, εντός της χώρας και όχι σε εξορία, Επιπλέον η Αγία Έδρα, με τον ορισμό Διαχειριστή και όχι διαδόχου, δηλώνει ότι “δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία”, πολύ δε περισσότερο επειδή ο ορισθείς “Διαχειριστής”, 6 μήνες μεγαλύτερος, έχει δώσει τη δική του παραίτηση και δεν έχει ακόμα “συνταξιοδοτηθεί”... Οι συμβολισμοί είναι προφανείς,

Οι Kondrusiewicz και Wielikoselec κατάγονται από την ίδια “καθολική” περιοχή μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, και μεγάλωσαν τη δύσκολη δεκαετία του '50 όταν η χώρα προσπάθησε να γίνει η πρώτη σοβιετική δημοκρατία που θα απαλύψει τη θρησκεία.

Ο νέος “Διαχειριστής”, ως παιδί, θυμάται ότι, για χρόνια, ξεκινούσε με τον πατέρα του στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, για να φθάσουν, με ποδήλατο, έξι ώρες μετά, στο πιο κοντινό χωριό που είχε καθολική θεία λειτουργία στης 8.00 το πρωί... Μην υπάρχοντος καθολικού ιεροσπουδαστηρίου έκανε διάφορες εργασίες, έγινε δεκτός, ήδη 30 ετών, στο “κρυφό ιεροσπουδαστήριο” που διατηρούσαν λιθουανοί ιερείς στην τότε Σ.Ε. και το 1984 χειροτονήθηκε στην περιοχή Boranovici. Για χρόνια διέσχιζε μια τεράστια περιοχή, για να βρίσκει καθολικούς πιστούς και να διατηρεί άσβεστη την πίστη τους. Τις τρείς τελευταίες δεκαετίες, μετά την πτώση του κομμουνισμού, επισκέφθηκε όλη τη χώρα για να βοηθήσει την αναδιοργάνωση της Εκκλησίας. Χαίρει της εκτίμησης του ποιμνίου και θα το οδηγήσει στη νέα εποχή, όσο χρειαστεί, ανάμεσα σε προβλήματα αλλά και αναπόφευκτες αλλαγές...

Πληροφορίες και φωτογραφία από AsiaNews.it

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos