Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2

“O ΡΩΜΑΙΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Η ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας τον 20ο αιώνα, μέσα από τις σελίδες της ημιεπίσημης εφημερίδας της Αγίας Έδρας, στη διάθεσή μας ! Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και από 4 Νοεμβρίου 2020 είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε όλους, τα τεύχη του Osservatore Romano της Κυριακής, από το 1934, έτος κυκλοφορίας ως το 2007 που διακόπηκε η έκδοση. Η εβδομαδιαία έκδοση ήταν πιο ανεξάρτητη και πλούσια σε ενημέρωση από την επίσημη καθημερινή έκδοση.
Ξεκίνησε με εκδότη τον Giuseppe Dalla Torre ( παππού του, με το ίδιο όνομα, σύγχρονου πανεπιστημιακού και του, αποβιώσαντα φέτος τον Απρίλιο, Giacomo, Μεγάλου Διδασκάλου των Ιπποτών της Μάλτας ) επί της φασιστικής διοίκησης Μουσολίνι. Η αρθρογραφία ήταν συχνά ενοχλητική για το καθεστώς, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση του δημοσιογράφου Guido Gonella ( ο οποίος τελικά ελευθερώθηκε λόγω της επιμονής του Πάπα Πίου 12ου ). Η δημοσίευση άρθρων κατά του παγανισμού και των εξοπλισμών ήταν επίσης αιτία σύγκρουσης και είχε ως “ αντίποινα ”, κάποιες φορές, την καταστροφή των σημείων πώλησης της εφημερίδας.
Μεταπολεμικά, από το 1947 ως το 1979, τη διεύθυνση ανέλαβε ο Enrico Zuppi, με προηγούμενη δημοσιογραφική εμπειρία αλλά και στέλεχος της Fuci ( των καθολικών φοιτητών ) επί εκκλ, παραστάτη Giovanni Battista Montini. Όταν ο Μοντίνι, μετέπειτα Πάπας Παύλος 6ος. ανέλαβε αναπληρωτής στη Γραμματεία του Βατικανού τον κάλεσε να αναλάβει τον κυριακάτικο “ Παρατηρητή ” , τον οποίο μετέτρεψε από 8σελιδο έντυπο με φωτογραφίες στη μια μόνο σελίδα σε πολυσέλιδη ζωντανή εφημερίδα, γεμάτη φωτογραφίες και άρθρα διασήμων προσωπικοτήτων, καθολικών και μη. Η έκδοση η οποία φιλοξένησε, επίσης σε τακτική βάση, απόψεις χριστιανών. μη καθολικών. θρησκευτικών ηγετών, “ προετοίμασε ” τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού, την οποία περιέγραψε αναλυτικά σε όλα τα στάδιά της, με αποκορύφωμα μια έκδοση 226 σελίδων το 1966,, που αναφέρθηκε στις αποφάσεις της.
Μετά τη συνταξιοδότηση Zuppi η έκδοση ατόνησε και αργότερα καταργήθηκε ως αυτόνομο έντυπο.

Πληροφορίες / φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos