Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

1

JRS 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Θυμάμαι, τη δεκαετία του `80, τον εκκλησιαστικό παραστάτη της ΕΚΦΕ, π. Μιχάλη Ρούσσο να συναντά πρόσφυγες και μετανάστες και συχνά να τους επισκέπτεται σε κρατητήρια, όπου κρατούνταν “ χωρίς χαρτιά ”. Τότε έμαθα την ιδιαίτερη φροντίδα που το Τάγμα των Ιησουιτών δείχνει προς τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, απόρροια οδηγιών που ο ίδιος ο Γενικός Ηγούμενος π. Pedro Arrupe είχε δώσει. Αφορμή υπήρξε η μαζική φυγή Βιετναμέζων από τη χώρα τους εκείνη την εποχή, των λεγόμενων “ boat people ”.
Πέρασαν 40 χρόνια και η “ Υπηρεσία των Ιησουιτών για τους Πρόσφυγες”, γνωστή με τα αρχικά JRS, έχει πλέον οργανωμένη παρουσία και προγράμματα σε 56 χώρες ( και στην Ελλάδα ). Αφορούν φιλοξενία, ψυχολογική στήριξη, αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, εκπαίδευση, υποστήριξη εκτοπισμένων, νομική βοήθεια...
Ο Πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών οργανωμένης δράσης της συγκεκριμένης “Υπηρεσίας” του Τάγματος απέστειλε επιστολή προς το Διευθυντή του Διεθνούς JRS, π. Thomas H. Smolich αναφέροντας μεταξύ άλλων “ Είναι σημαντικό να δίνεται χέρι φιλίας σε αυτούς που είναι μόνοι και έχουν χωρισθεί από τις οικογένειές τους... Είναι επιθυμία χριστιανική και ιγνατιανή να βρίσκουν φροντίδα όσοι είναι σε κατάσταση ανάγκης... θέτω υπό την προστασία της Αειπαρθένου Μαρίας όσους προσφέρουν έργο στο JRS, ώστε να βλέπουν με εμπιστοσύνη το μέλλον και ν` απαντούν με γενναιοδωρία στις επείγουσες ανάγκες ”.
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό το τεράστιο έργο που επιτελεί η “Υπηρεσία Προσφύγων των Ιησουιτών” και πόσοι ιερομόναχοι του Τάγματος εργάζονται ενεργά σε αυτό. Να αναφέρουμε ότι μόνο στην Ιταλία φιλοξενούνται σε χώρους της 40.000 άτομα ! Επίσης στην Ελλάδα ήταν το μόνο Τάγμα, αν εξαιρέσουμε τις Αδελφές της Μητέρας Τερέζας, που άνοιξε τις πόρτες του και φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων, τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τώρα υλοποιεί προγράμματα για γυναίκες και παιδιά κυρίως, στην Αθήνα και κατά καιρούς στη Λέσβο.

Πληροφόρηση και αφίσα από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos