Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

7

Περού, πολιτική κρίση. Το μήνυμα ελπίδας των επισκόπων

Ένα μήνυμα ελπίδας και μια έκκληση προς τους πολιτικούς ώστε να ενεργούν προς το συμφέρον της χώρας. Αυτό αποτελεί το κύριο θέμα του μηνύματος των περουβιανών επισκόπων, σε συνέχεια της πολιτικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την απόφαση του Κογκρέσου να απομακρύνει τον πρόεδρο Martin Vizcarra για ηθικούς λόγους που συνδέονται με υποψίες διαφθοράς. Την θέση του θα πάρει, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2021, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Manuel Merino, του κεντροδεξιού κόμματος Azione Popolare (Λαϊκή Δράση) (AP). Στο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Επισκοπής και απευθυνόταν προς όλους τους Περουβιανούς, οι ιεράρχες εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για τη μοίρα του έθνους και τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπενθυμίζοντάς ότι η χώρα χρειάζεται την προσπάθεια όλων για να εδραιωθεί ως έθνος.

Ένα πλαίσιο κρίσης που απαιτεί μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς απάντηση
Σε αυτό το τρέχον πλαίσιο – υπογράμμισαν οι επίσκοποι – είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των γενικών εκλογών τον επόμενο Απρίλιο και η μετάβαση εξουσίας τον Ιούλιο 2021, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στην έκτακτη κατάσταση που αφορά στην υγεία, στην οικονομία και στην κοινωνία. Τώρα, είναι η στιγμή «να αποκηρύξετε τα προσωπικά ή συλλογικά συμφέροντα για να προωθηθεί η οικονομική αναγέννηση – ανέφεραν οι ιεράρχες – και να οικοδομηθούν οδοί αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης». «Είναι ο καιρός που πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους και να ενεργήσουμε σκεπτόμενοι το Περού». Επιπλέον, είναι απαραίτητο και επείγον – πρόσθεσαν – να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον κοινωνικό καρκίνο της διαφθοράς, για ένα Περού με περισσότερη διαφάνεια και πιο δίκαιο.

Εκκλησία: απαιτείται αλληλεγγύη
Η Επισκοπή, επικαλούμενη τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου κατά την επίσκεψή του στο Περού, ενθάρρυνε και παρότρυνε εκείνους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις «να δεσμευτούν υπό αυτή την έννοια για να προσφέρουν στον λαού τους και στη γη τους την ασφάλεια που απορρέει από την πεποίθηση ότι το Περού είναι ένας χώρος ελπίδας και ευκαιριών, αλλά για όλους και όχι για λίγους, έτσι ώστε κάθε Περουβιανός, κάθε Περουβιανή να μπορεί να αισθάνεται ότι αυτή η χώρα είναι δική του/της και ότι μπορούν να εδραιωθούν σχέσεις αδελφοσύνης και ισότητας με τον πλησίον και να βοηθούν ο ένας τον άλλον όταν βρίσκονται σε ανάγκη. Μια χώρα όπου μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικότητα το μέλλον του».
Η Εκκλησία – διαβάζουμε στο μήνυμα – επιθυμεί να βρίσκεται πάντα δίπλα σε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο και είναι ευάλωτοι, πεπεισμένη ότι «η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η οικογένεια και το κοινό καλό είναι οι πυλώνες κάθε κοινωνίας που βλέπει το μέλλον της με υπευθυνότητα και ελπίδα». Για να οικοδομήσουμε επομένως, μια ειρηνική χώρα ολοένα και πιο ανθρώπινη και αδελφική, οι ιεράρχες, καταλήγοντας, κάλεσαν όλους τους Περουβιανούς σε «μια Ημέρα Προσευχής την οποία κάθε επίσκοπος θα πραγματοποιήσει στην περιοχή της δικαιοδοσίας του, ζητώντας το δώρο της Ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης» για τη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι «η ψυχή μιας κοινότητας μετριέται από την ικανότητά της να αντιμετωπίζει από κοινού τις στιγμές αντιξοότητας και να διατηρεί ζωντανή την πίστη και την ελπίδα».

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos