Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

5

Ο Χριστιανός που προσεύχεται δεν φοβάται τίποτα

Ο Πάπας στη Γενική Ακρόαση της Τετάρτης συνεχίζει τον κύκλο των κατηχήσεων με θέμα την προσευχή και επιβεβαιώνει ότι η επιμονή, το θάρρος και η ταπεινότητα είναι τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε διάλογο με τον Θεό: «Εάν δεν προσευχόμαστε, δεν θα έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε στη ζωή».
«Ας συνεχίσουμε την κατήχηση για την προσευχή. Κάποιος μου είπε: “Εσείς μιλάτε πάρα πολύ για την προσευχή. Δεν είναι απαραίτητο”»: Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε τον λόγο του με αυτόν τον τόπο, εκτός κειμένου, πριν κατήχηση κατά τη Γενική Ακρόαση της Τετάρτης, 11 Νοεμβρίου. Και συνεχίζει:

«Ναι, είναι απαραίτητο. Διότι εάν εμείς δεν προσευχόμαστε, δεν θα έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε στη ζωή. Η προσευχή είναι όπως το οξυγόνο της ζωής. Η προσευχή είναι να προσελκύσουμε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος που μας κάνει να προχωρούμε συνεχώς. Για αυτόν τον λόγο, μιλάω τόσο πολύ για την προσευχή».

Ο Ιησούς μάς διδάσκει να προσευχόμαστε με επιμονή
«Ο συνεχής διάλογος με τον Πατέρα, εν σιωπή και περισυλλογή, είναι το κεντρικό στοιχείο ολης της αποστολής του», συνεχίζει ο Πάπας, σχολιάζοντας το παράδειγμα της επίμονης προσευχής που μας έδωσε ο Ιησούς. Σύμφωνα με τον Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, υπάρχουν τρεις παραβολές από το Ευαγγέλιο του Λουκά που υπογραμμίζουν αυτό το χαρακτηριστικό, και ο Άγιος Πατέρας τις αναφέρει. Η πρώτη παραβολή είναι αυτή του ενοχλητικού επισκέπτη, ο οποίος χτυπά την πόρτα του φίλου του στη μέση της νύχτας και τελικά τον αναγκάζει να σηκωθεί. Μας διδάσκει ότι η προσευχή πρέπει να είναι επίμονη: «Όποιος χτυπά την πόρτα της καρδιάς του με πίστη και επιμονή – τονίζει ο Πάπας – δεν απογοητεύεται. Ο Θεός πάντοτε απαντάει, πάντοτε».

«Ο Πατέρας μας ξέρει καλά τι χρειαζόμαστε. Η επιμονή δεν χρησιμεύει για να τον ενημερώσουμε ή να τον πείσουμε, αλλά χρησιμεύει για να τροφοδοτήσει την επιθυμία και την προσδοκία μέσα μας».

Η δεύτερη παραβολή μιλά για την επιμονή της χήρας, η οποία στρέφεται σε έναν διεφθαρμένο δικαστή για να ζητήσει δικαιοσύνη. Και ο Άγιος Πατέρας συνεχίζει:

«Αυτή η παραβολή μας κάνει να καταλάβουμε ότι η πίστη δεν είναι η βιασύνη μιας στιγμής, αλλά μια θαρραλέα διάθεση να επικαλεστούμε τον Θεό, ακόμη και να “συζητήσουμε” μαζί του, χωρίς να παραιτηθούμε μπροστά στο κακό και την αδικία».

Δεν υπάρχει προσευχή χωρίς ταπεινοφροσύνη
Η τρίτη παραβολή είναι αυτή του Φαρισαίου και του τελώνη, οι οποίοι πηγαίνουν στο Ναό για να προσευχηθούν. Ο Φαρισαίος είναι γεμάτος από τον εαυτό του, ο άλλος αισθάνεται ανάξιος, αλλά ο Θεός τον ακούει. Η παραβολή μας λέει ότι «δεν υπάρχει αληθινή προσευχή χωρίς πνεύμα ταπεινοφροσύνης. Είναι ακριβώς η ταπεινοφροσύνη που μας οδηγεί να ζητάμε, να προσευχόμαστε». Στη συνέχεια, ο Πάπας Φραγκίσκος παρατηρεί:

«Η διδασκαλία του Ευαγγελίου είναι ξεκάθαρη: πρέπει πάντα να προσευχόμαστε, ακόμη κι όταν όλα φαίνονται μάταια, όταν ο Θεός φαίνεται κωφός και άλαλος και νομίζουμε ότι χάνουμε χρόνο. Ακόμη κι αν ο ουρανός σκoτεινάζει, ο Χριστιανός δεν σταματά να προσεύχεται. Η προσευχή του συμβαδίζει με την πίστη. Και η πίστη, πολλές μέρες της ζωή μας, μπορεί να φαίνεται μια ψευδαίσθηση, μια στείρα προσπάθεια. Υπάρχουν σκοτεινές στιγμές στη ζωή μας και εκεί η προσευχή μοιάζει με μια ψευδαίσθηση. Αλλά η άσκηση της προσευχής σημαίνει επίσης αποδοχή αυτής της προσπάθειας. “Πατέρα, πάω να προσευχηθώ και δεν νιώθω τίποτα… Νιώθω έτσι, με μια καρδιά άνυδρη, με μια καρδιά ξηρή, δεν ξέρω…”. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, με αυτήν την κόπωση των κακών στιγμών, των στιγμών που δεν νιώθουμε τίποτα».

Ο Ιησούς προσεύχεται μαζί μας και δέχεται κάθε μας κραυγή
Ο Πάπας αναφέρει το παράδειγμα πολλών αγίων οι οποίοι «βίωσαν τη νύχτα της πίστεως και τη σιωπή του Θεού» και επιμένουν. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις στιγμές κανείς δεν είναι μόνος, επειδή ο Ιησούς προσεύχεται μαζί μας, «μας δέχεται στην προσευχή του, ώστε να μπορούμε να προσευχόμαστε εν Αυτώ και διαμέσω Αυτού. Και τούτο είναι έργο του Αγίου Πνεύματος». Όπως εξηγεί η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, αυτό μας δίνει «τη βεβαιότητα πως έχουμε εισακουστεί». Ο Άγιος Πατέρας στη συνέχεια θυμάται τα γεμάτα εμπιστοσύνη λόγια του Ψαλμού 91:

«Με τα φτερά του θα σε επισκιάσει, και κάτω από τις φτερούγες του θα καταφύγεις, ασπίδα και θώρακας θα είναι η αλήθειά του. Δεν θα φοβηθείς από τον τρόμο της νύχτας, ούτε από το βέλος που πετά την ημέρα, από τον λοιμό που καιροφυλακτεί στο σκοτάδι, από την επιδημία που ερημώνει το μεσημέρι».

Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει:
«Είναι στον Χριστό που εκπληρώνεται αυτή η καταπληκτική προσευχή, σε αυτόν βρίσκει την πλήρη επαλήθευσή της. Χωρίς τον Ιησού, οι προσευχές μας θα κινδύνευαν να είναι απλές ανθρώπινες προσπάθειες, τις περισσότερες φορές καταδικασμένες σε αποτυχία. Αλλά Αυτός ανέλαβε επάνω του κάθε κραυγή, κάθε στεναγμό, κάθε χαρά, κάθε ικεσία... κάθε ανθρώπινη προσευχή. Και ας μην ξεχνάμε το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα προσεύχεται μέσα μας. Είναι Αυτό που μας οδηγεί να προσευχόμαστε, μας οδηγεί στον Ιησού: είναι το Δώρο».

Και για αυτόν τον λόγο, ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι «ο Χριστιανός που προσεύχεται, δεν φοβάται τίποτα». Και καταλήγει: «Ας είναι το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, ο Διδάσκαλος της προσευχής, να μας διδάξει την οδό της προσευχής».

-------------------------
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos