Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2

Άγιος Μαρτίνος της Τουρ 11 Νοεμβρίου

«Σήμερα, ο Μαρτίνος, ο Άγιος Επίσκοπος της (πόλης) Τουρ, εισήλθε στην ανάπαυσή του», έτσι ξεκινά το εισοδικό της λειτουργίας του.
Η επιρροή του Αγίου Μαρτίνου (316-397) ήταν οριστική για τη διάδοση του Ευαγγελίου σ’ ένα μεγάλο μέρος της Γαλλίας (Λουάρ μέχρι και το Παρίσι). Σίγουρα, η πίστη στο Χριστό είχε ξεκινήσει πολύ πριν, απ’ την εποχή του Αγίου Ειρηναίου (τέλος του 2ου αιώνα), όμως ο Χριστιανισμός δεν είχε ακόμη αγγίξει τις πόλεις που ο Μαρτίνος – στρατιώτης μεταστραμμένος απ’ την Ουγγαρία – ήρθε να μπει στη σχολή του Αγίου Ιλαρίου (339), όταν ίδρυσε – κοντά στο σημερινό Πουατιέ – το πρώτο μοναστήρι της Δύσεως (360). Ο Μαρτίνος θα γίνει ο Απόστολος της Γαλλορωμαϊκής επικράτειας. Πριν ακόμα δεχθεί το βάπτισμα, λέγεται ότι είχε μοιραστεί το ένδυμά του μ’ ένα φτωχό της πόλης Αμιέν κι όταν έγινε Χριστιανός – ο Μαρτίνος - δεν έμεινε αδρανής μπροστά στην ουσιαστική φτώχεια των χωρικών, στους οποίους κανείς ακόμη δεν είχε μιλήσει για το Χριστό!
Όταν χειροτονήθηκε επίσκοπος της πόλης Τουρ (372), συγκέντρωσε γύρω του άνδρες που θα επιθυμούσαν να ζήσουν αληθινά την προσευχή, με σκοπό να γίνουν Ιεραπόστολοι! Το μοναστήρι τους – Μαρμουτιέ – στην είσοδο της πόλης Τουρ, μετατράπηκε σε αληθινό κέντρο ευαγγελισμού! Ο Μαρτίνος πλήρωσε με το αίμα του το Ευαγγέλιο, ξεριζώνοντας τις ειδωλολατρικές ιδέες και τα ιερά της εποχής του. Πέθανε στην περιοχή Κάνδες όχι μακριά απ’ την πόλη Τουρ, το 397, και η ευλάβειά του διαδόθηκε τον 5ο αιώνα μέσω της Γαλικίας, σε όλο τον τότε καθολικό κόσμο!

π. Μ.Β.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos