Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

1

HΠΑ : ΜΙΑ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Εξήντα χρόνια μετά τον Κέννεντυ, ο δεύτερος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πραγματικότητα. Στην πρώτη περίπτωση ήταν ένας νέος, ηλικιακά και σε ιδέες “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου”. Στη δεύτερη περίπτωση ένας παλαίμαχος ηγέτης, με αναμφισβήτητη πείρα και γνώση της εξωτερικής πολιτικής, που θα αναλάβει να ενώσει μια διχασμένη χώρα, στην οποία ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός, όπως αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη ανάλογα φαινόμενα, έχουν γιγαντωθεί, εσχάτως...
Έχουμε αναφέρει, πριν τις εκλογές, ότι ένας Πρόεδρος “καθολικού δόγματος” δε σημαίνει, όπως ίσως κάποιοι πίστευαν τη δεκαετία του `60 αλλά φυσικά δεν αποδείχθηκε επί JFK, ότι υποτάσσει τα εθνικά συμφέροντα στα... βατικάνεια. Ούτε ότι θέτει τα θρησκευτικά του πιστεύω πάνω από τις απόψεις της πλειοψηφίας !
Επομένως αυτό που αναμένεται απ΄ τον νέο Πρόεδρο, τουλάχιστον στην εξωτερική πολιτική είναι να μη συγκρούεται έντονα με τη θέση της Αγίας Έδρας, όπως εκφράζεται από το σημερινό Πάπα, σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, λήψης μέτρων για την ( υπαρκτή) κλιματική αλλαγή, καλύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας και σοβαρότερης παρέμβασης σε ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Προφανώς θα λυπηθούν άνθρωποι όπως ο καρδινάλιος Burke και ο πρώην νούντσιος στις ΗΠΑ Vigano, υποστηρικτές του απερχόμενοι Προέδρου Τράμπ και πολέμιοι του Φραγκίσκου, αλλά θα χαρούμε όλοι οι υπόλοιποι...
Πριν τις εκλογές είχαμε παρουσιάσει δημοσκόπηση για τις χριστιανικές αξίες ανάλογα με την εθνική και θρησκευτική καταγωγή των ψηφοφόρων, πλέον έχουμε στοιχεία για το τι πραγματικά ψήφισαν οι πολίτες των ΗΠΑ : το 80% των λευκών ευαγγελικών ψήφισε Τράμπ - οι αμερικανοί καθολικοί ψήφισαν ισομερώς τους δύο υποψηφίους - ανάμεσα στους λευκούς καθολικούς μειώθηκε αισθητά η διαφορά εντός 4ετίας, από 64 / 31 υπέρ Τραμπ και κατά Χ. Κλίντον σε 57 / 42 υπέρ Τράμπ και κατά Μπάιντεν τώρα – οι ισπανόφωνοι καθολικοί ψήφισαν 67 / 32 υπέρ Μπάιντεν – οι ανβεντιστές ψήφισαν 71 / 24 υπέρ Τραμπ – οι εβραίοι ( 3% ) του πληθυσμού ψήφισαν 68 / 31 υπέρ Μπάιντεν – επίσης η πλειοψηφία του μαύρου πληθυσμού, που δεν εντάσσεται σε θρησκευτικές ομάδες ψήφισε Μπάιντεν.
Με λίγα λόγια η καθολική εκκλησία των ΗΠΑ είναι μοιρασμένη, ιδεολογικά, αλλά η αληθινή διαίρεση αφορά τη φυλετική και εθνοτική καταγωγή, όχι τη θρησκεία Όμως θέλει έξυπνη διαχείρηση από την Ιεραρχία για αν μην υπάρξει διάσπαση της εκκλησιαστικής ενότητας. 

Στατιστικά στοιχεία ψηφοφόρων και φωτογραφία από Πρακτορείο Cruz

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos