Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2

HΠΑ : ΑΠΟΒΙΩΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Ο Πρώην Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Μάξιμος ( Αγιοργούσης ) αποβίωσε την 2-11 και κηδεύεται σήμερα Σάββατο 7/11. Ηταν ο μακροβιότερος Ιεράρχης της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της περιοχής ( 1979-2011 ), όταν και παραιτήθηκε για λόγους υγείας.
Ομως υπηρξε μια λαμπρή προσωπικότητα που δεν είναι ευρύτερα γνωστή στη χώρα μας.
Γεννήθηκε το 1935 στη Χίο, ήταν γιος ιερέα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Απ΄τους πρώτους ορθόδοξους θεολόγους που ο Πατριάρχης Αθηναγόρας έστειλε για μεταπτυχιακά σε καθολικό Πανεπιστήμιο ( του Louvain ). Μετά το Διδακτορικό του τοποθετήθηκε ως ιερέας στη Ρώμη.
Συμμετείχε ως παρατηρητής στη Β Σϋνοδο του Βατικανού, όπου οι παρεμβάσεις του έγιναν δεκτές και πολλές περιλήφθηκαν σε αποφάσεις της Συνόδου. Είχε την ιδέα των ταυτόχρονων ταξιδιών του Πάπα Παύλου 6ου και του Πατριάρχη Αθηναγόρα στους Αγίους Τόπους, από τα οποία ξεκίνησε η άρση των αναθεμάτων μεταξύ των δύο Εκκλησιώνν (1965 ).
Το 1966 στάλθηκε ως Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή “ Τιμιος Σταυρός “ της Βοστώνης και αργοτερα αναδείχθηκε Επίσκοπος και Μητροπολίτης σε μια περιοχή που περιελάμβανε τις Πολιτείες Πενσυλβάνια, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια.
Αναδείχθηκε απ΄ τους πρωτοπόρους του Οικουμενικού Διαλόγου Ορθοδόξων με Καθολικούς και Προτεστάντες δείχνοντας ένα ανοικτό πνεύμα συνεργασίας που σπανίζει ακόμα και σήμερα...
Αγαπήθηκε από το ποίμνιό του, ιδαίτερα τους νέους και άφησε το στίγμα του στην εκκλησιαστική ιστορία των ΗΠΑ.

Πληροφόρηση και φωτογραφία απο Pittsburgh Post - Gazette

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos