Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Θα εργαστούμε μαζί για ένα ελπιδοφόρο μέλλον
Pin It

3

Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Θα εργαστούμε μαζί για ένα ελπιδοφόρο μέλλον

«Πριν από τέσσερα χρόνια, με την ολοκλήρωση της αποστολής μου ως Κουστωδού των Αγίων Τόπων, ο Άγιος Πατέρας θέλησε να με ονομάσει Αποστολικό Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων των Λατίνων. Τότε θέλησα να ερμηνεύσω αυτήν την ονομασία, η οποία εξακολουθεί να με εκπλήσσει, υπό το φως του ρήματος “επιστρέφω”. Και όταν νόμιζα ότι η θητεία μου στην Ιερουσαλήμ είχε ολοκληρωθεί, έλαβα μια νέα πρόσκληση από τον Πάπα Φραγκίσκο που θέλει να είμαι Πατριάρχης. Και έτσι μου ζητείται αυτή τη φορά να “παραμείνω”. Με αυτά τα λόγια, ο Μακαριότατος Πέτρος Βαπτιστής Pizzaballa, νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων των Λατίνων, θέλησε να χαιρετίσει την εκκλησιαστική του επαρχία μέσω μιας επιστολής. «Δεν μπορώ να αποφύγω τη βαρύτητα αυτού του ρήματος - γράφει ο Πατριάρχης - Είναι το ρήμα της ώριμης υπομονής, της προσεκτικής αναμονής, της καθημερινής και σοβαρής πιστότητας, όχι συναισθηματικής και φευγαλέας. Προπάντων είναι η πρόσκληση του Κυρίου στους Αποστόλους του πριν την Ανάληψη: μείνετε στην πόλη - τους λέει ο Ιησούς - έως ότου ενδυθείτε με δύναμη εξ ουρανού».

Μια ελπιδοφόρα προσδοκία
Και ο νέος Πατριάρχης, εξηγεί ότι αυτή την πορεία θέλει να τη διατρέξει προπάντων με τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές, τους διακόνους και τους ιεροσπουδαστές, και να είναι στην υπηρεσία όλων για να δώσει μαρτυρία της πρωτεύουσας θέσης του Θεού στη ζωή μας, της υπομονετικής σποράς , της ελπιδοφόρας προσδοκίας των καρπών του Αγίου Πνεύματος. Και ο Πατριάρχης υπογραμμίζει: «Είμαστε αντιμέτωποι με παλαιά και νέα προβλήματα: με τη μικρόπνοη πολιτική που στερείται οράματος και θάρρους, με μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη και διχασμένη κοινωνική ζωή, με μια οικονομία που μας εξαθλιώνει όλο και περισσότερο, και τελικά με αυτή την πανδημία, που μας επιβάλλει αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με τη ζωή που είχαμε συνηθίσει. Αλλά σκέφτομαι επίσης τα σχολεία μας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες, τις εκκλησιαστικές κοινότητές μας που μερικές φορές είναι τόσο εύθραυστες, και εν γένει τα πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, τα οποία ήδη γνωρίζουμε». Αλλά παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες, η πρόσκληση του Πατριάρχη είναι να μην αποθαρρυνόμαστε. «Βίωσα αυτά τα τέσσερα χρόνια ως Αποστολικός Τοποτηρητής, ότι μαζί με τα πολλά προβλήματα έχουμε επίσης τους κατάλληλους πόρους, την επιθυμία και τη δύναμη να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, ότι είμαστε ικανοί να βιώσουμε με χριστιανική ελπίδα την ασάφεια αυτής της εποχής».

Να κοιτάξουμε μαζί πέρα από τις δυσκολίες της στιγμής
Και προσκαλώντας όλους να κοιτάξουν το αύριο με αυτοπεποίθηση, ο Πατριάρχης των Λατίνων υπογραμμίζει την προθυμία του να είναι στη διάθεση της εκκλησιαστικής του επαρχίας. «Το ομωφόριο, το οποίο θα διακρίνει στις πιο επίσημες στιγμές τη νέα μου διακονία ανάμεσά σας, μας υπενθυμίζει ότι επιλέξαμε κατά το Βάπτισμα να αναλάβουμε τον ζυγό του Χριστού, το βάρος και τη δόξα του Σταυρού, που είναι η αγάπη που δίνεται μέχρι τον θάνατο και πέρα από αυτόν. Το Άγιο Πνεύμα μας προσκαλεί να κοιτάξουμε στο μέλλον, στον Θεό που θα έρθει “σε λίγες ημέρες”, και ο οποίος είναι ήδη ανάμεσά μας. Ας αφήσουμε λοιπόν στον εαυτό μας να καθοδηγηθεί από το Άγιο Πνεύμα σε αυτή τη νέα αρχή για την αγαπημένη μας Εκκλησία των Ιεροσολύμων».
--------------------------
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos