Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

4

Ο  ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ  “ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ” CORNELIUS SIM

Ο Πάπας φροντίζει να μάθουμε γεωγραφία ! Ή καλύτερα, αποδεικνύει ότι η παγκόσμια καθολική εκκλησία ενδιαφέρεται για το ποίμνιό της όπου κι αν βρίσκεται και όσο μικρό κι αν είναι. Το Βορνέο, λοιπόν είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Ανήκει κατά 73% στην Ινδονησία, κατά 26% στη Μαλαισία και κατά 1% στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι, πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ! Το Σουλτανάτο, ανεξάρτητο από το 1984 κυβερνιέται από το Σεΐχη Hassanal Bolkiah, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός με την εισαγωγή της Σαρίας, στα 2 / 3 του μουσουλμανικού πληθυσμού και την “κατάργηση των Χριστουγέννων” το 2014 ( τελικά εφαρμόσθηκε από το 2019 ) ... Πάντως το υπόλοιπο του πληθυσμού ( 13% βουδιστές, 10 % άθεοι, 10% χριστιανοί, το1/2 από αυτούς καθολικοί ) δεν παραπονιέται για διακρίσεις αρκεί να μην εκφράζει τα πιστεύω του εκτός των αντίστοιχων χώρων λατρείας...
Το Μπρουνέι συνορεύει μόνο με τη Μαλαισία, έχει έκταση 5.700 τ.χλμ. και 430.000 κατοίκους, που μιλούν malay, αγγλικά και κινεζικά. Οι 21.000 Καθολικοί είναι κατά 70% μετανάστες από Φιλιππίνες, κατά 20% μετανάστες από Ινδία, Ινδονησία και Μαλαισία και 10% ντόπιοι, ο δε χριστιανισμός “εισήχθη” από Φραγκισκανούς ιεραπόστολους, το 1587.
ΟΙ 3 ενορίες έχουν ως εφημερίους τους π.π. Sugit, Paul Shire και Robert Leong. 
Ο νέος 69χρονος Καρδινάλιος Cornelius Sim είναι ντόπιος, από τη Seria. Με ενδιαφέρουσες σπουδές ( διπλωματούχος μηχανικός από το Νταντί της Σκωτίας και μάστερ θεολογίας από φραγκισκανικό ίδρυμα του Οχάιο των ΗΠΑ ) χειροτονήθηκε ιερέας το 1989, Ανέλαβε εφημέριος, αργότερα γενικός βικάριος και από το 1997 αποστολικός τοποτηρητής. Μετά την ίδρυση του Αποστολικού Βικαριάτου, το 2004. από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β, ανέλαβε Αποστολικός Βικάριος, θέση στην οποία παραμένει ως σήμερα.

Πληροφορίες και φωτογραφία από UCA News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos