Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

4

“Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, άνθρωπος του Θεού και οικοδόμος της ειρήνης”

«Ένας άνθρωπος του Θεού, μάρτυρας και οικοδόμος της ειρήνης και της ενότητας». Με αυτόν τον τρόπο, ο Πατριάρχης της Βενετίας, Σεβασμιότατος Francesco Moraglia,αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Γεννάδιο, τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο της Ιταλίας και τη Μάλτα και τον Έξαρχο για τη Νότια Ευρώπη, που πέθανε στις 16 Οκτωβρίου σε ηλικία 83 ετών. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του διαλόγου μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας, ο Γεννάδιος ήταν επίσης υπερήφανος και ακούραστος υποστηρικτής της χριστιανικής ενότητας: «Μου αρέσει να επαναλαμβάνω - λέει ο Πατριάρχης Moraglia - μια φράση από τα λόγια του που αγαπούσε να επαναλαμβάνει στις οικουμενικές συναντήσεις και που μου έχει μείνει χαραγμένη στην καρδιά μου: πρέπει πάντα να περπατάμε μαζί! "

Κατά τη γνώμη σας, στο οικουμενικό μέτωπο, ποια κληρονομιά αφήνει ο Μητροπολίτης Γεννάδιος;
Απ.- Ήταν ένας άνθρωπος που, ακολουθώντας τη Β Σύνοδο του Βατικανού άνοιξε το δρόμο για τον οικουμενισμό. Ήταν σε θέση να κάνει μια συγκεκριμένη συμβολή φέρνοντας την ιδιαιτερότητα της Ανατολής με έναν διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς: έκανε την ιερότητα της Ανατολής ορατή τόσο στη λειτουργική όσο και στη θεολογία.

Ήταν επίσης πολύ αφοσιωμένος στη χριστιανική ενότητα;
R.- Σίγουρα. Είχε μια βαθιά ανθρωπιά. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, με εντυπωσίασε μια έκφραση που συνήθιζε να διατυπώνει με ξεκάθαρες λέξεις: πρέπει να είμαστε ανοιχτοί χώροι, ελεύθεροι χώροι και εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να αγαπάμε και τίποτα άλλο. Και, όταν μιλούσε είχε πάντα μπροστά στα μάτια του το Θεό και έλεγε ότι μας δημιούργησε ελεύθερους και ενωμένους.
Ποια ήταν η σχέση του Γεννάδιο με την πόλη της Βενετίας;
Απ.- Υπήρχε μια πολύ στενή σχέση. Γιόρτασε στον ιστορικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό του San Giorgio dei Greci αλλά η Βενετία δεν ήταν μόνο ένα σημείο αναφοράς αλλά και ένα σημείο ταυτότητας: επειδή αναγνώρισε στη Βενετία την ιδιαιτερότητα μιας ανοιχτής πόλης, μιας πόλης-σταυροδρόμι πολιτισμού και πίστης, όπου ακόμη και μειονότητες ήταν πάντα σεβαστά και ενσωματωμένες.

Έχετε μια συγκεκριμένη μνήμη που κρατάτε στην καρδιά σας;
Απ.- Ναι. Συνδέεται με ένα τραγικό συμβάν όχι πολύ καιρό πριν. Ένας ορθόδοξος ιερέας, κοντά στο Γεννάδιο, είχε χάσει τον πολύ μικρό γιο του μετά από ατύχημα. Έτσι, έγραψα μια επιστολή σε αυτόν τον ιερέα για να του κοινοποιήσω τον πόνο μου για αυτό που συνέβη. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι, εκτός από την απάντηση του πατέρα του, έλαβα και μία επιστολή από τον ίδιο τον Γεννάδιο: εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγγύτητα που ίσως δεν περίμενε από τον Πατριάρχη της Βενετίας.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos