Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2

Εορτή του αγίου Λουκά 18 Οκτωβρίου

Κανείς άλλος δεν αξιώθηκε να λάβει τον τίτλο της «Καλής Αγγελίας» όσο ο ευαγγελιστής Λουκάς. Όχι μόνο, διότι ο Γιατρός του 3ου Ευαγγελίου μάς έδειξε την ευσπλαχνία του Θεού, και – στη συνέχεια – με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων αποτέλεσε τον ιστορικό της Νέας Εκκλησίας που γεννιέται στον κόσμο, αλλά και επειδή με την πένα του εγγράμματου Έλληνα – το Ευαγγέλιο – γίνεται ύμνος χαράς και αισιοδοξίας για κάθε άνθρωπο.
Σε τίποτε ο Λουκάς δεν μειώνει το Σταυρό του Χριστού και μάλιστα του οφείλουμε την πιο λεπτομερή περιγραφή της αγωνίας του Χριστού. Όμως το κέντρο του Ευαγγελίου είναι η Χαρά! Η Χαρά του Θεού που δέχεται ο κόσμος: Η γέννηση του Ιωάννη (του Προδρόμου) για την οποία πολλοί θα χαρούν (1,14). Οι μαθητές του, μετά την Ανάληψη «επέστρεψαν γεμάτοι χαρά (24,52) και περνώντας από την διήγηση της Αμαρτωλής που συγχωρείται, μέχρι την παραβολή του Ασώτου Υιού, παντού θριαμβεύει η Χαρά!
Οι Πράξεις των Αποστόλων κολυμπούν στο ίδιο φως της Χαράς! Τεμάχιζαν τον Άρτο και έτρωγαν με χαρά και απλότητα (Πράξεις 2,26) - το πλήθος που πίστευε είχε μια καρδιά και μια ψυχή (4, 32).
Ο «Αγαπητός Ιατρός» που αναφέρεται στην επιστολή προς Κολοσσαείς (4, 14) παρέμεινε προσκολλημένος στον Παύλο, ακόμη κι όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Ο «Υμνωδός της πραότητας» του Χριστού, όπως τον ονομάζει ο Δάντης, διέδωσε την οικουμενικότητα της αγάπης που είχε εμπιστευθεί ο Χριστός στους μαθητές Του. Ο «Σωτήρας» που μας παρουσιάζει (αυτός ο πρώην ειδωλολάτρης) είναι το φως που λάμπει στα έθνη (2, 32), που φαίνεται μέσα απ’ το Ευαγγέλιό του και το βιβλίο των «Πράξεων» του ίδιου συγγραφέα.

π.Μ.Β.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos