Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

4

Κοινοτική Προσευχή

Κάθε λειτουργική πράξη είναι μια τελετή της Εκκλησίας, δηλαδή ολόκληρου του Σώματος του Χριστού. Η Ακολουθία των «Ωρών» δεν εξαιτείται απ’ αυτή την πραγματικότητα. Αν είμαστε πολυάριθμοι σ’ ένα Καθεδρικό Ναό, λίγοι σ’ ένα παρεκκλήσιο ή μόνοι στο δωμάτιό μας, είμαστε τμήμα του σώματος του Χριστού, σημείο αδύναμο και πραγματικό του σώματος της Εκκλησίας που δείχνει αυτό που πιστεύουμε.
Η λειτουργική προσευχή μας δεσμεύει σε μια πορεία αδελφική. Απ’ το ξεκίνημα: «Εις το όνομα του Πατρός» μέχρι το τέλος «πορεύεστε εν ειρήνη», είναι ολόκληρη η Εκκλησία που προσεύχεται. Πότε; Ακόμη κι ο ερημίτης, μέσα στη μοναξιά του, δεν λέει: «ευχαριστώ το Θεό» αλλά «ευχαριστούμε» το Θεό. Είναι το χαρακτηριστικό της Κοινοτικής προσευχής.
Η λέξη «εγώ» στους ψαλμούς, μπορεί να είναι το «εγώ» του ψαλμωδού ή το «εγώ» του Χριστού που απευθύνεται στον Πατέρα. Το «εγώ» του προσευχόμενου που εκφράζει σήμερα, τα αισθήματά του ψαλμού και τέλος, το «εγώ» της Εκκλησίας, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνη του Νυμφίου της. Χωρίς να χάνουμε τη ταυτότητά μας, η προσευχή μας οδηγεί να σκεπτόμαστε σαν μέλη του ίδιου σώματος, σύμφωνα με την ωραία έκφραση του Παύλου: «Εσείς όλοι μαζί, αποτελείτε το σώμα του Χριστού και είστε μέλη του, ο καθένας σας χωριστά (1 Κορ 12, 27).
Όταν προσεύχομαι (μόνος) είναι παρόντες οι άλλοι, όταν προσεύχονται οι άλλοι είμαι και εγώ παρών, εφόσον αγαπώ το Χριστό και εκτελώ το θέλημά Του.

π.Μ.Β

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos