Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6

ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ  ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ ΔΙΩΚΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ...

Πώς αλλάζουν οι καιροί !
Για πρώτη φορά κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κούβας μετέδωσε τη θεία Λειτουργία από το Προσκύνημα της “ Παναγίας της Ευσπλαχνίας ” στο El Cobre, κοντά στην πόλη Σαντιάγο. Η συγκεκριμένη μορφή της Παναγίας αποτελεί την εθνική προστάτιδα της χώρας, με απόφαση του Πάπα Βενέδικτου 15ου, από το 1916. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της χώρας από την αποικιοκρατία την είχαν ονομάσει “ Virgin Mambisa” και μετέφεραν την εικόνα της στους τόπους των μαχών. Η λαϊκή θρησκευτικότητα διατήρησε ζωντανή τη μνήμη της και κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Κάστρο. Πλέον η κυβέρνηση συνεργάζεται αρμονικά με την εκκλησία. για το καλό του νησιού, επομένως το πρόσωπο και η φωνή του Επισκόπου του Σαντιάγο Σεβ/τατου Dionisio Garcia έγιναν γνωστά σε ... πανκουβανική κλίμακα. 
Αντίθετα στη Νικαράγουα, της θεολογίας της απελευθέρωσης και των ιερέων - θρύλων, όπως οι αδελφοί Καρντενάλ, ο μαρξιστής – επαναστάτης του 1979 Ντανιέλ Ορτέγκα, μετά την επιστροφή του στην εξουσία, το 2007, έχει μεταμορφωθεί σε ακροδεξιό υποστηρικτή των ολιγαρχών και αρνητή της πανδημίας ! Έχει ανοικτή κόντρα με την Εκκλησία από το 2018, οπαδοί του επιτίθενται σε εκκλησιαστικούς χώρους, αποφάσισε να απελάσει όλους τους μη Νικαραγουανούς ιερείς, ακυρώνοντας τις άδειες παραμονής τους, ακόμα και αν ζουν δεκαετίες στη χώρα και, το πιο καταστροφικό, αρνείται τη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού, διατεινόμενος ότι τα θύματα είναι ελάχιστα. Για το λόγο αυτό δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ, αντίθετα με τις εκκλησίες ( εξού και η αντίδρασή του ). Φυσικά οι εχθροί του υποστηρίζουν ότι οι νεκροί είναι χιλιάδες και η πολιτική του καταστροφική, αλλά προς το παρόν κρατά την εξουσία.

Πληροφόρηση και φωτογραφία για Κουβα από πρακτορείο FIDES
Πληροφόρηση για Νικαράγουα από La Cruz

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos