Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6ΟΥΚΡΑΝΙΑ:  ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ JAWORSKI

Ο καρδινάλιος Marian Jaworski, ηγετική μορφή της μετακομμουνιστικής Ουκρανίας αποβίωσε την 5-9-2020, σε ηλικία 94 ετών. Είχε γεννηθεί το 1926, στη σημερινή ουκρανική πόλη Λεόπολη ( Lviv στα ουκρανικά ) όταν αυτή ανήκε στην Πολωνία, απ` όπου έφυγε το 1945, σπουδαστής ιερατικής σχολής, πριν την επικράτηση των Σοβιετικών, ¨Έζησε, σπούδασε και αναδείχθηκε καθηγητής στα σημαντικότερα εκκλησιαστικά ιδρύματα της Κρακοβίας, αποκτώντας αδελφική φιλία με τον Ιεράρχη της πόλης, μελλοντικό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β`. Αντικαθιστώντας τον φίλο του Κάρολο, ο οποίος έλειπε στη Ρώμη, το 1967, τραυματίσθηκε μόνιμα στο αριστερό χέρι, σε ατύχημα με τρένο, πραγματοποιώντας ποιμαντική επίσκεψη. Ο ίδιος ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το συμβάν τη χειρότερη ανάμνηση από τη θητεία του στην Κρακοβία... Μετά την πτώση του κομμουνισμού και 46 χρόνια μετά την αναχώρησή του επέστρεψε στη γενέθλια πόλη του ως Αρχιεπίσκοπος των Λατίνων.
Με πείσμα κι υπομονή κατάφερε να επανακτήσει τους καθολικούς ναούς, που είχαν πλέον άλλες χρήσεις, όπως μπαρ, εστιατόρια κλπ ή να κτίσει νέους, όπου είχαν γκρεμισθεί. Το 1997 σύστησε το Μεγάλο Ιεροσπουδαστήριο, με σκοπό να υπάρξει γηγενής κλήρος, το οποίο διηύθυνε προσωπικά, ενώ για πολλά χρόνια ήταν και ο Πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων της χώρας. Το 1998 ο Ιωάννης – Παύλος Β` τον ονόμασε καρδινάλιο, χωρίς να το ανακοινώσει δημόσια, λόγω των συνθηκών Αυτό έγινε 3 χρόνια αργότερα. Αποσύρθηκε και αποβίωσε στην Κρακοβία.
Λίγα λόγια για την καθολική εκκλησία της Ουκρανίας, που αριθμεί το 11% του πληθυσμού της χώρας, σε σύνολο 46 εκατ. κατοίκων. Αποτελείται από 4 διακριτές εκκλησίες, τη Λατινική (0,8% του πληθυσμού), με έδρα Αρχιεπισκοπής στη Lviv κι άλλες 6 Επισκοπές ( ανάμεσά τους του Κιέβου και της Οδησσού – Συμφερόπολης ) και συνολικά 800 ενορίες – την Ανατολική Καθολική ( 9.4% του πληθυσμού ), με μείζονα Αρχιεπίσκοπο πλέον στο Κίεβο, δεκάδες επισκοπές και χιλιάδες ενορίες – την Ανατολική Ρουθηνική (0.6% του πληθυσμού ) - την Αρμενική Καθολική.
Πρόσφατη καταγραφή του Centro Razunkov ( 2018 ) υπολογίζει τους χριστιανούς της χώρας στο 81.7% και τους μη θρησκευόμενους στο 11%. Οι προτεστάντες υπολογίζονται στο 2.2% και οι Εβραίοι στο 0,4% . Το 67% ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με τους πιστούς να “διχάζονται” μεταξύ Πατριαρχείων Κιέβου και Μόσχας ...

Πληροφόρηση και φωτογραφία από VaticanNews
Στατιστικά στοιχεία από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos