Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6

Τα χρώματα των λειτουργικών αμφίων

Πρέπει να γνωρίζουμε, μιας εξαρχής, πως στη Λατρεία της Εκκλησίας μας, δεν υπάρχει ούτε μια λεπτομέρεια που να μην έχει να μας μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Όλα έχουν μελετηθεί και όλα μας μιλάνε, αν βέβαια, ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τη φωνή τους. Και όσο τις γνωρίζουμε αυτές τις λεπτομέρειες, τόσο περισσότερο διεισδύουμε μέσα στο Μυστήριο που ο Θεός θέλει να μας αποκαλύψει, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα, τον ίδιο και τον λόγο της ζωής που θέλει να μας μεταδώσει.
Έχουμε παρατηρήσει την ύπαρξη διαφορετικών χρωμάτων τόσο στα άμφια του λειτουργού, όσο σε διάφορα άλλα καλύμματα που χρησιμοποιούνται στον ναό και πολύ περισσότερα στις εικόνες. Δεν θα μπούμε στο θέμα των εικόνων που είναι πολύ ευρύτερο και θα έπρεπε να συνοδεύονται όσα γράφουμε από κάποιες αναπαραστάσεις. Περιοριζόμαστε στα 5 βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση στα άμφια και στα διάφορα καλύμματα. Τα χρώματα αυτά είναι το λευκό, το κόκκινο, το πράσινο, το μωβ και το χρυσό.
Πολύ πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται και το γαλάζιο, μόνο για τις εορτές της Παναγίας. Το συνηθέστερο είναι το πράσινο, επειδή χρησιμοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργικού έτους. Το λευκό είναι το χρώμα που συμβολίζει την καθαρότητα και το καινούριο. Χρησιμοποιείται στις εορτές του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων που δεν είναι μάρτυρες. Είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται στο Βάπτισμα για να φανερώσει τη νέα ζωή που προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Το λευκό είναι το χρώμα της δόξας (βλ. Μεταμόρφωση, Ανάσταση) και της λάμψης του Θεού που αποκαλύπτει τη δόξα, την οποία θέλει να μεταδώσει και στα παιδιά του. Στα υπόλοιπα χρώματα θα αναφερθούμε την επόμενη εβδομάδα.

πμφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos