Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

2

Επτά στους δέκα γονείς ανησυχούν  για το άνοιγμα των σχολείων

Η αβεβαιότητα και η ανησυχία είναι τα συναισθήματα με τα οποία οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν το άνοιγμα του σχολείου μετά το μακρύ κλείσιμο που τα κράτησε μακριά από τις τάξεις λόγω της πανδημίας Covid-19. Αυτό προκύπτει από την έρευνα «Το σχολείο που θα έρθει: προσδοκίες, αβεβαιότητες και όνειρα στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε από τους Save The Children και Ipsos. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 66% των γονέων γνώριζαν την ημερομηνία το άνοιγμα των σχολείων, αλλά σχεδόν 7 στους 10 δεν είχαν λάβει επίσημη επικοινωνία από τα σχολεία των παιδιών τους σχετικά με τους οργανωτικούς τρόπους και τους κανόνες συμπεριφοράς για την επόμενη σχολική χρονιά. Μόνο ένας στους 4 γονείς ήξερε ήδη εάν η τάξη του παιδιού τους θα χωριζόταν σε ΟΜΑΔΕΣ.

Φόβος για έλλειψη φυσικής απόστασης
Συνολικά, κοιτάζοντας τη νέα σχολική χρονιά, 7 στους 10 γονείς δηλώνουν ότι ανησυχούν για την επιστροφή στο σχολείο. το κύριο δίνεται από την αβεβαιότητα σχετικά με τις μεθόδους ανάκαμψης (60%), ακολουθούμενη από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη φυσικής απόστασης (51%) και συνεπώς από τις πιθανές διακυμάνσεις του χρόνου εισόδου / εξόδου από το σχολείο που ενδέχεται να μην είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις γονείς (37%), ειδικά για γονείς ηλικίας 4-6 ετών (45%). Σε αυτήν την περίπτωση, οι παππούδες και γιαγιάδες, για εκείνους που τα έχουν, γίνονται και πάλι ο πυλώνας της οικογενειακής φροντίδας των παιδιών, για το 22% των γονέων που πήραν συνέντευξη. Ακόμη και η διακοπή της εργασίας ή η μείωση του ωραρίου εργασίας φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές για τις οικογένειες, ιδίως για εκείνες με μικρότερα παιδιά: μια επιλογή που ωστόσο - επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το χάσμα των φύλων στη χώρα μας - θα έπεφτε κυρίως στις μητέρες (14 %) περισσότερο από ό, τι στους πατέρες (2%).

Μαθησιακές δυσκολίες
Μεταξύ των κύριων ανησυχιών με τις οποίες οι οικογένειες αντιμετωπίζουν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι επίσης η ανησυχία που συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες, μετά από τους μεγάλους μήνες απαγορευτικού και το καλοκαίρι που δεν ήταν το ίδιο για όλους και επομένως διαφορετική θα είναι και η λεγόμενη «απώλεια μάθησης». Παρόλο που σχεδόν όλοι έγιναν δεκτοί στην επόμενη τάξη, σχεδόν ένας στους πέντε γονείς (18%) πιστεύει ότι το παιδί τους δεν είναι έτοιμο για το πρόγραμμα λόγω της απώλειας μάθησης που οφείλεται στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τον περιορισμό.

Επιβεβαιώστε το δικαίωμα στην εκπαίδευση
Το σχολείο είναι ο τόπος όπου η μάχη ενάντια στην εκπαιδευτική φτώχεια διεξάγεται στην πρώτη γραμμή. Στόχος σήμερα δεν είναι να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν από την κρίση, αλλά να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός σχετικά με το δικαίωμα στην ποιοτική εκπαίδευση για όλους, ξεπερνώντας τις σοβαρές ανισότητες που έχουν παγιωθεί με τα χρόνια. Απαιτούνται ασφαλή σχολεία, ανοιχτά όλη την ημέρα, καλωσορίζοντας όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές και μελλοντικές κρίσεις. Το άνοιγμα σήμερα είναι ακόμα γεμάτο αβεβαιότητες, αλλά είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να εξασφαλιστεί όλη η ενέργεια και οι απαραίτητοι πόροι », εξηγεί η Raffaela Milano, διευθύντρια των προγραμμάτων Save-Children της Ιταλίας-Ευρώπης.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos