Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

5

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ : “ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ”Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ !

Έχουμε ήδη αναφερθεί στα επεισόδια, που συνεχίζονται εδώ και βδομάδες, μετά την επανεκλογή, για 6η φορά του Προέδρου Λουκασένκο. Στο κλίμα αυτό η Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της χώρας, υπό την ηγεσία του Προέδρου της, Αρχιεπισκόπου Tadeusz Kondrusiewicz προσπάθησε να λειτουργήσει θεσμικά : ζήτησε συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, ζήτησε την απελευθέρωση των διαδηλωτών που κρατούνται χωρίς κατηγορίες και προέτρεψε σε διάλογο τους ενδιαφερομένους για να βρεθεί λύση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο. Πριν λίγες μέρες, όταν η αστυνομια εισέβαλε στον καθολικό ναό των Αγίων Συμεών και Ελένης και συνέλαβε τους διαδηλωτές που είχαν καταφύγει εκεί, ο βοηθός Επίσκοπος Yury Kasabutski διαμαρτυρήθηκε δημόσια, για το γεγονός αλλά κα τη βία κατά των συλληφθέντων, εντός του ιερού χώρου .
Ο Αρχιεπίσκοπος έλειπε, συμμετέχοντας σε προγραμματισμένες εκκλησιαστικές τελετές στη γειτονική Πολωνία ( Τσεστοχόβα ) αλλά στο μήνυμα του, που διαβάστηκε στις εκκλησίες την 30/8 συμμερίσθηκε τις διαμαρτυρίες του βοηθού του, για την παραβίαση του χώρου της εκκλησίας. Αυτό ήταν ! Την επομένη, 1/9. στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα, ο 74χρονος Ιεράρχης εμποδίστηκε να επιστρέψει στη χώρα του !
Ο Πρόεδρος της χώρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο καθολικός Ιεράρχης είναι ανεπιθύμητος, πλέον, σε Ρωσία και Λευκορωσία, γιατί ανήκει στην “ομάδα” που συνωμοτεί, με την Πολωνία, εναντίον του. ¨Όταν του επισημάνθηκε ότι ήταν στην Πολωνία για θρησκευτικές τελετές και όλοι τον είδαν να συμμετέχει σε αυτές, απάντησε με τη γνωστή, σε αυτές τις περιπτώσεις, δικαιολογία ότι “εφαρμόστηκε ο νόμος” και κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τα “διαβατήρια” του Ιεράρχη, ο οποίος είναι υπήκοος Λευκορωσίας αλλά έχει και ρωσικό διαβατήριο, από την εποχή που ήταν Αρχιεπίσκοπος Μόσχας. Σε κάθε περίπτωση και η Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε “ακατανόητο” τον αποκλεισμό επιστροφής στο Μινσκ του Καθολικού Αρχιεπισκόπου και αναμένεται, με ενδιαφέρον, η συνέχεια...

Πληροφορίες και φωτογραφία από THE TABLET 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos