Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

5

Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ MALANCAR

Πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της Αγίας Έδρας για ορισμό ( βοηθού ) Επισκόπου ( 29-8-20) είναι η αφορμή του παρόντος άρθρου : Ο Πάπας ονόμασε βοηθό Επίσκοπο της Μητροπολιτικής Επαρχίας του Kottayam της Συρο–Μαλαμπάρ Εκκλησίας ( Iνδία ) το π. Geevarghese ( George ) Kurisimmoottil, ως τώρα υπεύθυνο (sincello) για τους συρο – μαλανκαρεζους πιστούς της ίδιας Μητροπολιτικής επαρχίας...
Για την ισχυρή ( σε αριθμό πιστών και οργανωμένων θεσμών ) καθολική εκκλησία του λειτουργικού τυπικού malabar, στην Κεράλα της Ινδίας, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Ας αναφερθούμε και στην “αδελφή” της εκκλησία του malancar, που επίσης δραστηριοποιείται στο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα.
Προέρχεται επίσης από τις πρωτοχριστιανικές κοινότητες που ίδρυσε ο Απόστολος Θωμάς στην ινδική χερσόνησο, Επίσης συριακού τυπικού (με διαφορές από την εκκλησία του malancar ) ανέπτυξε δεσμούς με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Ένα τμήμα της εκκλησίας αυτής προσέγγισε τη Ρώμη, αλλά αρνήθηκε τον “εκλατινιστώ” του, που προωθούσαν πορτογάλοι ιεραπόστολοι. Τελικά το 1930 έγινε δεκτό από την Εκκλησία της Ρώμης, χωρίς αλλαγές. Έχει αναγνωριστεί ως Ανατολική Καθολική Εκκλησία ιδίου δικαίου ( sui iuris ). Τωρινός Προκαθήμενός της ο Μείζων Αρχιεπίσκοπος, καρδινάλιος, Isaac Cleemie Thottunkal. Υπολογίζεται ότι έχει 500.000 πιστούς, Διαιρείται σε 12 εκκλησιαστικές περιοχές, οι 10 εντός της Μείζονος Αρχιεπισκοπής ( που εκτείνεται από Νοέμβριο 2019, με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου σε 7 ινδικά κρατίδια και όχι μόνο στην Κεράλα ), μια σε άλλη ινδική περιοχή και μια για ΗΠΑ – Καναδά.
Η αντίστοιχη ορθόδοξη Συριακή Εκκλησία του Malancar δηλώνει επίσης 500.000 πιστούς στην Κεράλα αλλά 2.000.000 συνολικά ανά τον κόσμο ( στοιχεία Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών )

Πληροφόρηση και φωτογραφία καρδιναλίου από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos