Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

6

Ο Θεός ακούει πάντα εκείνους που προσεύχονται κρυφά

Φώτο web source

Ο πατέρας Angelo επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει κάποιες αμφιβολίες των πιστών σχετικά με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: την ανταμοιβή του Θεού για εκείνους που προσεύχονται κρυφά.
Για να ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες ενός πιστού, ο σεβαστός πατέρας Angelo του τάγματος των Δομινικανών μας προσφέρει διάφορα σημεία για προβληματισμό σχετικά με την προσευχή, ένα πολύ σημαντικό δεσμό «διαλόγου» με τον Θεό. Ο προσεκτικός και λεπτομερής προβληματισμός του ξεκινά από μια παρατήρηση: Ο Ιησούς ο οποίος προσευχότανε και δημόσια, επιθυμεί τον αποκλεισμό της ματαιοδοξίας από την προσευχή, όπως και από την ελεημοσύνη και τη νηστεία. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να επιδεικνυόμαστε. Αυτή η διδασκαλία, έχει παραδοθεί σε εμάς με το πέρασμα των αιώνων, από διάφορους Αγίους.

Ο πατέρας Angelo και η προσευχή: η διδασκαλία των Αγίων
Υπήρξαν Άγιοι, αγγελιοφόροι του λόγου του Θεού, που μας δίδαξαν ότι η προσευχή, αυτή που γίνεται σε κρυφούς χώρους, «ταιριάζει πολύ περισσότερο με την πίστη». Αυτή η σημαντική διδασκαλία μας προσφέρθηκε από τον άγιο Κυπριανό ο οποίος στο έργο του «De oration dominica», έγραφε ότι δεν είναι απαραίτητο να προσευχόμαστε στον Θεό με δυνατή φωνή για τρεις λόγους. Ο πρώτος: «διότι τα αιτήματα δεν πρέπει να υποβάλλονται στον Θεό φωνάζοντας, αλλά με τον παλμό μιας ορθής συνείδησης, διότι Εκείνος ακούει την καρδιά». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι άλλοι τις προσευχές σου, αλλά μόνο ο Θεός. Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι προσευχόμενοι με δυνατή φωνή, δεν δίνουμε τη δυνατότητα σε εκείνον που βρίσκεται κοντά μας, να προσευχηθεί.

Άγιος Giovanni Cassiano και η προσευχή
Μέσα από τον προβληματισμό του, ο πατέρας Angelo υπενθύμισε επίσης μια αρχαία διδασκαλία του Αγίου Giovanni Cassiano. Ο Άγιος μας λέει ότι οι προσευχές μας «πρέπει να γίνονται με απόλυτη σιωπή, ώστε να παραμένουν κρυφές από εκείνες των εχθρών μας που κυρίως μας θέτουν σε πειρασμό όταν προσευχόμαστε».
Η ανταμοιβή του Θεού
Υπάρχει επίσης και μια θεμελιώδης πτυχή, που αφορά στην σιωπηλή προσευχή. Ο πατέρας Angelo μιλά για την «ανταμοιβή» του Θεού. Αυτός που μας προσφέρει αυτή την πολύτιμη διδασκαλία είναι ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, στην Ερμηνεία για το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. «Και Εκείνος θα σε ανταμείψει. Όχι μόνο θα σου δώσει δωρεάν, αλλά θα καταστεί ο ίδιος οφειλέτης σου!». Ως εκ τούτου, ο σεβαστός πατέρας Angelo εξηγεί ότι η προσευχή που γίνεται κρυφά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εισακουσθεί σίγουρα.

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos