Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Βαρθολομαίος 1ος: δεν υπάρχει πρόοδος που βασίζεται στη καταστροφή της φύσης
Pin It

2

Βαρθολομαίος 1ος:  δεν υπάρχει πρόοδος  που βασίζεται στη  καταστροφή της φύσης

Η ερώτηση που έρχεται στη μέση του μηνύματος σάς κάνει να σταματήσετε και να προβληματιστείτε: "Πόσο καιρό η φύση θα αντέξει άκαρπες συζητήσεις και διαβουλεύσεις και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την προστασία του;". Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να παρακαμφθεί και πάνω στο οποίο ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίος, στηρίζει το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας την 1η Σεπτεμβρίου.

Μια κατηγορηματική επιταγή
Το ερώτημα προηγείται μιας εξέτασης που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό: "Είναι μια κοινή πεποίθηση - γράφει ο Bartholomew I - ότι, στην εποχή μας, το φυσικό περιβάλλον απειλείται όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας" και την έκταση της απειλής καθίσταται προφανές, λέει, από το γεγονός ότι "οι διακυβεύσεις δεν είναι πλέον ποιοτικές, αλλά η διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, παρακολουθούμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη ρύπανση των υδρόβιων πόρων και της ατμόσφαιρας, την προοδευτική κατάρρευση της κλιματικής ισορροπίας" και άλλες υπερβολές. Ένα σύμπλεγμα καταστάσεων, το οποίο καταδεικνύει πώς «η ακεραιότητα της φύσης» είναι «κατηγορηματική επιταγή» για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Και όμως δεν έχει καταγραφεί στη σημασία της σε όλα τα επίπεδα.

Η ψευδαίσθηση της «αυτοθεραπείας» της φύσης
Ενώ σε επίπεδο, ομάδων και οργανώσεων επισημαίνεται μια «μεγάλη οικολογική ευαισθησία και ευθύνη», το ίδιο δεν συμβαίνει - σημειώνει ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης - εάν το βλέμμα μετατοπιστεί στους διαχειριστές δημοσίων υποθέσεων. "Τα έθνη και οι οικονομικοί φορείς δεν είναι σε θέση - στο όνομα των γεωπολιτικών φιλοδοξιών και της" αυτονομίας της οικονομίας "- να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την προστασία της δημιουργίας και μάλιστα καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ότι« το φυσικό περιβάλλον έχει τη δύναμη να ανανεωθεί».

Όχι άλλο εφιάλτη
Η κρίση του Covid, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απέδειξε αντ 'αυτού τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στη δημιουργία, με τη μείωση της ρύπανσης να καταγράφεται κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού. Ως εκ τούτου εάν η σημερινή βιομηχανία, οι μεταφορές, το οικονομικό σύστημα που βασίζεται στη «μεγιστοποίηση του κέρδους» έχει «αρνητικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική ισορροπία», η «αλλαγή κατεύθυνσης προς μια οικολογική οικονομία αποτελεί μια αναλλοίωτη αναγκαιότητα. Δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος με βάση την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ». «Είναι αδιανόητο οι οικονομικές αποφάσεις να παίρνονται χωρίς να λαμβάνονται επίσης υπόψη οι οικολογικές τους συνέπειες. Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να παραμείνει εφιάλτης για την οικολογία ».

Εκκλησία, "εφαρμοσμένη οικολογία"
Στο τελευταίο μέρος του μηνύματος, ο Βαρθολομαίος θυμάμαι τη μεγάλη δέσμευση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου σε οικολογικά ζητήματα και την ανάγκη συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αυτήν την έννοια. Βασικά, καταλήγει, «η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι μια εφαρμοσμένη οικολογία. Τα μυστήρια της Εκκλησίας, ολόκληρη η ζωή της λατρείας, οι ασκήσεις και η κοινοτική ζωή, η καθημερινή ζωή των πιστών της, εκφράζουν και δημιουργούν τον βαθύτερο σεβασμό για τη δημιουργία ».

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos