Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΤΟJRS (YΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ) ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Στην πρόσφατη παρουσίαση, στην Αγία Έδρα, του ντοκουμέντου ”ποιμαντικοί προσανατολισμοί για τους εσωτερικά εκτοπισμένους”, που ήδη παρουσιάσαμε, έλαβε μέρος και η κα Amaya Valcarcel Διεθνής Συντονίστρια Συνηγορίας του JRS, η οποία παρουσίασε την αντίστοιχη εμπειρία του Τάγματος των Ιησουιτών και των συνεργατών τους, στις 56 χώρες που δραστηριοποιούνται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν η Κολομβία, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 5.5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, λόγω του εμφυλίου (με τους αντάρτες της FARC) και των συμμοριών ναρκωτικών, Αυτοί έχουν βρεθεί εκτός κοινωνικών και οικονομικών δομών της χώρας, με δικαιολογία ότι πλέον ο εμφύλιος έληξε και υπάρχει το “σοβαρότερο” πρόβλημα των 1,8 εκατ. Βενεζουελανών προσφύγων που έχουν φθάσει στην Κολομβία. Προφανώς υπάρχουν και άλλα σοβαρά πολιτικά ζητήματα, αλλά η αγνόηση του ζητήματος των εκτοπισμένων, εντός της χώρας τους, εκατομμυρίων Κολομβιανών δεν μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια.
Άλλη μεγάλη ομάδα είναι των Yazzidi στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η φυλή τους είναι γνωστό ότι εγκατέλειψε τα πατρογονικά εδάφη της επειδή κυνηγήθηκε από το ISIS : τα χωριά τους καταστράφηκαν, οι γυναίκες τους κακοποιήθηκαν σεξουαλικά το JRS παρέχει ψυχιατρική στήριξη στους ενήλικες και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, αλλά παραμένουν χωρίς συγκεκριμένη Γή για να ξαναστήσουν τη ζωή τους.
Επίσης το JRS προσπαθεί να εκπαιδεύσει στην ειρήνη, να προωθήσει την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων και να εμπεδώσει τη συμφιλίωση αντιμαχόμενων ομάδων σε Μπουρούντι, Αφγανιστάν και Νότια Σουδάν.
Εκτός των εκτοπισμένων στον Τρίτο Κόσμο, το JRS δεν έχει πάψει να ασχολείται και με τα προβλήματα των προσφύγων στην Ευρώπη. Μια από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες υπήρξε ο συντονισμός ανθρωπιστικών οργανώσεων της Μεγάλης Βρετανίας ( ανάμεσά τους ο Τομέας Ποιμαντικής για Μετανάστες και αιτούντες άσυλο της Καθολικής Ιεραρχίας Αγγλίας και Ουαλίας, όπου προΐσταται
ο Επίσκοπος Paul Mc Allenan ) για να απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, για προσωρινή νομιμοποίηση των ήδη αιτούντων άσυλο στη χώρα.
Η Αγγλία είναι ήδη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε θανάτους από τον κορωνοϊό. Η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο έχουν παγώσει και σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αιτούντες δεν έχουν δικαίωμα ούτε σε νόμιμη στέγαση ούτε σε παροχή προστασίας, κάθε είδους. Εντός πανδημίας κινδυνεύουν να γίνουν ανυπεράσπιστα θύματα της νόσου. Στην πολιτισμένη Ευρώπη...

Πληροφορίες και φωτογραφία από τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου
για ασθενείς από κορωνοϊό στο Σάντερλαντ, από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
  

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos