Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ “ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ”

Παρακολουθώντας τη δραστηριότητα του Ποντίφικα και της Αγίας Έδρας μένεις έκπληκτος με το εύρος των ενδιαφερόντων που απασχολούν την παγκόσμια καθολική εκκλησία, Όμως, διαπιστώνοντας πόσους ανθρώπους αφορούν κάποια ζητήματα, καταλαβαίνεις πόσο απαραίτητο είναι να μη λησμονούνται υπαρκτές καταστάσεις.
Το πρόσφατο ντοκουμέντο του Οργανισμού για την προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινη Ανάπτυξης - τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων με τον τίτλο “ Ποιμαντικοί Προσανατολισμοί για τους Εσωτερικά Εκτοπισμένους ” αφορά, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, πάνω από 50.000.000 ανθρώπους ! Μόνο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν 33,4 εκατ. άνθρωποι από 145 χώρες (!) που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εντός του κράτους που ζουν, οι περισσότεροι 24.9 εκατ. λόγω φυσικών καταστροφών οι υπόλοιποι 8.5 εκατ. λόγω πολεμικών συγκρούσεων.
Οι υπογραμματείς του ποντιφικού οργανισμού ( θυμίζουμε ότι 'γραμματέας' του Οργανισμού είναι ο ίδιος ο Πάπας, λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του για τα ζητήματα αυτά ) Καρδινάλιος Michael Czerny τ.Ι. και π. Fabio Baggio παρουσιάζοντας το κείμενο, που φυσικά είχε λάβει την έγκριση του Φραγκίσκου, πριν την παρουσίαση, ανέφεραν ότι όλοι οι καθολικοί οργανισμοί οφείλουν να δράσουν συντονισμένα και σε συνεργασία με άλλους διαδογματικούς και διαθρησκειακούς οργανισμούς “για να μην γίνουν αόρατοι ” όσοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους αλλά όχι από τη χώρα τους.
Τα ίδια τα κράτη δεν πρέπει να τους λησμονούν, αντίθετα πρέπει να τους βοηθούν, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να είναι ενεργοί πολίτες της χώρας και όχι “ δεύτερης κατηγορίας”, απομονωμένοι και σε κίνδυνο εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Δεν είναι “μάζες” αλλά συγκεκριμένα άτομα που έχουν ανάγκη πνευματικής και υλικής ενδυνάμωσης. Πολλές φορές, επειδή δεν είναι τυπικά “πρόσφυγες”, ως ευρισκόμενοι εντός της χώρας τους, δε δικαιούνται στοιχειωδών παροχών για την επιβίωσή τους...
Επομένως όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει ο Ποντίφικας (τελευταία φορά στη συνάντηση με το Διπλωματικό Σώμα στις αρχές 2020) για τους εκτοπισμένους πρέπει να ισχύουν οι ίδιες “αρχές” , τα ίδια 4 ρήματα, με τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι πρόσφυγες : αποδέχομαι – προστατεύω – προωθώ την κοινωνική του αξιοπρέπεια – ενσωματώνω στην κοινωνία.


Πληροφορίες και φωτογραφία από VaticanNews


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
   

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos