Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Παγκόσμια ημέρα του πλυσίματος των χεριών

Κάθε χρόνο στις  5 Μαΐου εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του πλυσίματος των χεριών για την  πρόληψη μετάδοσης λοιμώξεων. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα απλό και φθηνό εργαλείο πρόληψης.

«Το πλύσιμο των χεριών είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές πράξεις για τη μείωση της εξάπλωσης των παθογόνων καθώς και της πρόληψης λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού Covid-19». Αυτό θυμάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής Χεριών. Μια πράξη που πρέπει να γίνει για τουλάχιστον ένα λεπτό, λένε οι γιατροί, για να ελαχιστοποιηθεί η μόλυνση από τον κορονοϊο.

Υγιεινή χεριών, βασικό μέτρο πρόληψης

«Αρκετές χώρες τώρα αρχίζουν να ξεκλειδώνουν μετά από το κλείδωμα και την πρόσκληση του να παραμένουν όλοι στο σπίτι. Αλλά η δέσμευση για βασικά μέτρα όπως η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση δεν μπορεί να χαλαρωθεί» στη δεύτερη φάση, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των μέτρων κατά του ιού. «Δεν μπορούμε επίσης να χαλαρώσουμε - λέει - τη δέσμευσή μας για τα άλλα εργαλεία που αποτελούν τη βάση της απάντησης: το να βρεις, να απομονώσεις, να δοκιμάσεις και να θεραπεύσεις κάθε περίπτωση καθώς και την  παρακολούθηση κάθε επαφής του ασθενούς. Ταυτόχρονα να εγγυηθείς στα συστήματα υγείας την ικανότητα που χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή βοήθεια και αποτελεσματικότητα σε όλους».

Χειροκροτήματα στους νοσοκόμους

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, με αφορμή το έτος που τους αφιερώνεται, στους νοσοκόμους και τις μαίες. Ο Π.Ο.Υ. κάλεσε όλους να τους χειροκροτήσουν, σήμερα το μεσημέρι, να τους ευχαριστήσουν και να αναγνωρίσουν τον θεμελιώδη ρόλο τους στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης με γνώμονα την υγιεινή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε επίσης  προς τους υπεύθυνους της πολιτικής, προσκαλώντας τους «να παρέχουν ασφαλή εργασιακά περιβάλλοντα» και προς τους διαχειριστές ελέγχου λοιμώξεων να «ενδυναμώσουν» τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε αυτό το ζήτημα.

Μετάφραση: π. Ι. Σκλ.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos