Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

THE TABLET 180 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Στην αρχή της χρονιάς αναφερθήκαμε στο παλαιότερο ιταλικό έντυπο, την Civilta Cattolica των π. Ιησουιτών, που πρωτοεκδόθηκε το 1850 στη Νάπολι και συμπλήρωσε 170 έτη έκδοσης. Δεν ειναι ομως το παλαιότερο καθολικό εντυπο της Ευρώπης ! Δέκα χρόναι νωρίτερα, εκδόθηκε στο Λονδίνο, τo “ Τhe Tablet”, το δεύτερο παλαιότερο εβδομαδιαίο έντυπο που υπάρχει ακόμα στην Αγγλία. Εκέινη την εποχή, 16-5-1840, δεν είχε καν θεσμοθετηθεί η Καθολική Ιεραρχία της χώρας !
Πρώτος εκδότης ο, αρχικά κουακέρος και μεταστραφείς στον καθολικισμό, Frederic Lucas. Ακολούθησαν λαι'κ'οί και εκκλησιαστικοί εκδότες, μέχρι το 1976, όπου η έκδοσή του ανατέθηκε σε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Στη διάρκεια των δεκαετιών και χάρη στους ικανούς δημοσιογράφους που πέρασαν απ΄αυτό, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους αγγλόφωνους καθολικούς και υποστηρικτής της ανανέωσης του καθολικισμού, όπως εκφράστηκε απ΄τη Β Σύνοδο του Βατικανού. Παρόλο που η γραμμή του περιοδικού, την εποχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ήρθε σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της “ Humanae Vitae ” σε θέματα τεχνητής αντισύλληψης, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί αριστερών αντιλήψεων, δεν έπαψε ποτέ να θεωρείται έγκυρο και ενωτικό.
Να του ευχηθούμε περαιτέρω μακροημέρευση. !

Πληροφορίες και φωτογραφία από Wikipedia


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos