Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ 2019 : ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΝΩΝ

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την αποτρόπαια διατήρηση της θανατικής ποινής ως “σωφρονιστικό μέτρο” και, εξαιρουμένης της Κίνας, από την οποία δε διαρρέουν στοιχεία αλλά πιστεύεται ότι είναι η πρώτη χώρα στην ευρεία εφαρμογή της ποινής αυτής, τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν για 4η συνεχή χρονιά μικρή μείωση :από 690 θανατωθέντες το 2018 στους 657 το 2019 142 χώρες έχουν καταργήσει από τη νομοθεσία τους τη θανατική ποινή και πιστεύεται ότι θα προσεγγίσουν τις 150 ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Μετά την Κίνα τα περισσότερα θύματα προέρχονται από το Ιράν ( τουλάχιστον 251) τη Σαουδική Αραβία (184, εκ των οποίων 6 γυναίκες, αύξηση θυμάτων κατά 35, από το 2018) και το Ιράκ (τουλάχιστον 100, από 52 το 2018).
Στο, σχετικά νεοανακηρυχθέν, Νότιο Σουδάν οι εκτελεσθέντες ήταν 11.
Αύξηση παρουσιάσθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σε Υεμένη ( 7 από 4 ) και Μπαχρέιν ( 3 από 0 ) και μεγάλη μείωση σε Ιαπωνία ( 3 από 15) και Σιγκαπούρη ( 4 από 13 ).
Στην αμερικανική ήπειρο η ποινή εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο στις ΗΠΑ ( 25 από 22 ). αλλά όλο και περισσότερες πολιτείες προχωρούν στην κατάργησή της.
Θετική επίσης έκπληξη οι μηδενικές εκτελέσεις σε Αφγανιστάν, Ταιβάν και Ταϋλάνδη.
Δυσκολία στη συγκέντρωση στοιχείων, εκτός από Κίνα και Ιράν, υπάρχει και από Βόρεια Κορέα και Βιετνάμ.
Η Δ.Α. επισημαίνει, όπως κάθε χρόνο, ότι καμία απόδειξη δεν υπάρχει ότι η θανατική ποινή αποθαρρύνει το έγκλημα, στις χώρες που εφαρμόζεται...
Θυμίζουμε ότι η θανατική ποινή έχει αφαιρεθεί, από τον Φραγκίσκο απ΄ την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, ως “ μη αποδεκτή γιατί παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου”, γεγονός που ο Ποντίφικας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, π.χ. κατά την ομιλία του σε Βουλή / Γερουσία των ΗΠΑ, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα.

Πληροφόρηση - Φωτογραφία από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
δικηγόρος
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos