Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΙΡΑΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ιράν είναι μια χώρα η οποία, παρά το αμερικανικό εμπάργκο, παρουσιάζει υψηλό μορφωτικό επίπεδο και έχει οικονομικές δυνατότητες.
Ταυτόχρονα όμως η ζωή εκεί είναι γεμάτη απαγορεύσεις και καταπίεση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Γι` αυτό και πολλά νέα ζευγάρια ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς. Αντιγράφω λίγες γραμμές από το άρθρο “ Η Ιθάκη της Μάχμπουντε ” από την Εφημερίδα των Συντακτών.
“ Όταν ήρθα εδώ δεν ήξερα τίποτα για την Ελλάδα. Έμεινα 7 μέρες στη Μυτιλήνη και 15 μέρες στην Αθήνα, στην πλατ. Βικτωρίας, στο δρόμο Έπειτα κάποιοι Άγγλοι μας φιλοξένησαν με το σύζυγό μου για λίγα βράδια: μας έδωσαν φαγητό καθαρά ρούχα και μια ζεστή γωνιά, μέχρι να βρούμε σπίτι. Έπρεπε να μάθουμε τις διαδικασίες ασύλου. Το πρώτο καιρό πολλοί άνθρωποι στάθηκαν στο πλευρό μας και νιώθω ευγνωμοσύνη. Βρήκα δουλειά στην οργάνωση Home Project και στο δίκτυο Μέλισσα Ασχολήθηκα με τη μαγειρική, παρακολούθησα σεμινάρια δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, ασχολήθηκα με το χορό και το μόντελιγκ. Όμως αυτό που με κέρδισε ήταν το θέατρο. Ανακαλύπτοντας τη θεατρική ομάδα της Caritas βρήκα πτυχή του εαυτού μου που αγνοούσα. Στο θέατρο απελευθερώθηκα. Στα 35 μου χρόνια, τα τελευταία 5 στην Ελλάδα, είναι τα πιο γεμάτα και δημιουργικά. Στο Ιράν έβλεπα μόνο κλειστές πόρτες. Στο χάρτη η Ελλάδα δείχνει μικρότερη από το Ιράν, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολύ πλούσια χώρα. Γιατί οι Έλληνες μπορεί να μην είναι όλοι πλούσιοι σε χρήματα είναι όμως σε συναισθήματα κι έχουν τον μεγαλύτερο πλούτο, την ελευθερία ”.

Πληροφόρηση από ΕφΣυν της 21-4-2020
Φωτογραφία Ιρανών Προσφύγων από ιστοσελίδα left.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
δικηγόρος
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos