Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Άτομα με ειδικές ανάγκες και Covid-19, αγάπη μέχρι τέλος

Με την προσευχή, ο Άγιος Πατέρας «υποστήριξε» όπως ο Μωυσής στο Όρος εκείνον αγωνίζεται λίγο πιο κάτω. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας στον Οίκο Santa Marta στις 18 Απριλίου, αναφέρθηκε στους γιατρούς, νοσοκόμες και νοσοκόμους που εργάζονται σε οικιστικές δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το δώρο για αυτούς τους Σαμαρείτες είναι το χαμόγελο των «ασθενών»: είναι ένα δώρο του Θεού που δωρίζεται μέσα από  μια σχέση που δηλώνει πόσο πολύτιμη είναι η ζωή και  δεν είναι βάρος ακόμη και σε αυτή την εποχή του Covid-19. Ακόμα και όταν υπάρχει σωματική κόπωση, η καρδιά συνεχίζει αγαπά, όπως και ο γονέας αγαπά τα παιδιά του. Μεταξύ νοσοκομείων και οικογενειών, ωστόσο, υπάρχει ένα «παράλληλο σύστημα», ένα είδος τρίτου ποδιού που φροντίζει για τα εύθραυστα άτομα κάθε μέρα και για αιώνες, των οποίων  η κατάσταση χρόνιας δεν απαιτεί να αναλάβει την ευθύνη κάποιο νοσοκομείο. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν στους Οίκους Υγείας και στα Ευημερεύοντα Κέντρα. Τι θα ήταν η ζωή τους και οι οικογένειές τους χωρίς αυτό το συστατικό της ενεργητικής και επίμονης αλληλεγγύης στην προσφορά υποστήριξης; Φυσικά, ακόμη και σε αυτά τα πιο άγνωστα και διακριτικά μέρη, ο Corona virus ενήργησε αδίστακτά, τόσο μεταξύ των φιλοξενουμένων, σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη ηλικιωμένων και εύθραυστων, όσο και μεταξύ των νοσηλευτών, προκαλώντας μετάδοση, θετικά κρούσματα και θανάτους. Δεν αρκεί να διατυμπανίζεις αριθμούς: είναι η ώρα να αναφέρεις ιστορίες, που δεν λένε την ψηφιακή λέξη της μετάδοσης ή της θεραπείας, αλλά την αναλογική λέξη των συναντήσεων και των χειρονομιών που σώζουν.

Είναι πράγματι εξαιρετικό αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, ακόμα κι αν δεν διατίθεται  μεγάλος χώρος στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν ιατροί και νοσοκόμες, ιερείς, μοναχοί, μοναχές  και λαοί που, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, βοηθούν ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιούν τεχνολογίες για να διατηρήσουν τη σχέση μεταξύ ατόμων  και οικογενειών, δημιουργώντας συγκινητικές στιγμές αμοιβαιότητας, ακρόασης και προσευχής. . Μερικά άτομα με αναπηρία που ζουν σε αυτές τις δομές έχουν μετατρέψει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε εργαστήρια για την παραγωγή μάσκας, ικανοποιώντας τις ανάγκες των χειριστών τους και όχι μόνο, γενόμενοι από «στηρίγματα» σε «προστάτες».

Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι  στα ημερήσια κέντρα που καθημερινά, για να υποστηρίξουν οικογένειες που έχουν δείξει μεγάλη δύναμη και προσαρμοστικότητα και πρωτοβουλία, φτάνουν στους χώρους αυτούς, είτε από στο σπίτι  τους, είτε πιο συχνά από απόσταση με την υποστήριξη τεχνολογιών, με δημιουργικότητα και δραστηριότητα να στηρίξουν τις οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες. προσεύχονται μαζί, τραγουδούν, κάνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις διαπιστώνοντας ότι η μοναξιά είναι τρομακτική..

Από τους πρώτους μήνες του Μαρτίου, έχουν εξασφαλιστεί πολλά βοηθήματα, κείμενα, βίντεο σε διάφορες γλώσσες για να επιτρέπεται στα άτομα με αναπηρία να προσεύχονται στο σπίτι και να προσεύχονται με άλλους. Μια μεγάλη συμβολή  στην εγγύτητα και τη δημιουργικότητα που διατίθεται από την Εκκλησία  με τους πολλούς ιστότοπους που βοηθούν τους ανθρώπους να  προσεύχονται όλοι μαζί  χωρίς σύνορα!

Ζούμε ακόμα σε μια περίοδο ταλαιπωρίας, στην οποία μια μεγάλη ανθρωπολογική κρίση αναδύεται όλο και περισσότερο: κάθε ζωή είναι πάντα ζωή; Το άτομο δεν είναι πλέον στο κέντρο. Μια λειτουργική ανθρωπολογία έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, για την οποία η αξιοπρέπεια της ζωής δίνεται από τη λειτουργική ικανότητα. Υπάρχουν τόσα πολλά να  κάνουμε ... Έχουμε δει, χάρη σε εκείνους που ανέλαβαν να στηρίξουν "την περιφέρεια", ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν θεωρούνται πια συνεχείς αδύναμοι,  αλλά ένα πολύτιμο συστατικό της κοινωνίας του σήμερα και  του αύριο,  ικανό να οικοδομήσει "κοινότητες γειτονιάς" μαζί με τις λεγόμενες κανονικές. Αυτός ο «καιρός» είναι ένα σπουδαίο σχολείο Σοφίας όπου «εμείς» εκπαιδεύουμε (είμαι φύλακας του αδερφού μου; Ναι, κάθε αδελφού): αυτή είναι η κοινότητα μας ! Σώζουμε μαζί! Είναι μια εποχή αναγέννησης και δυνατής «σχέσης».

Το "Love to the end" είναι ένα υπέροχο πράγμα, που ξεπερνά όλους μας. Πώς να μην σκεφτεί κανείς τις συγκεκριμένες, οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες και τους φορείς σε οικιστικές δομές; Η "Αγάπη μέχρι τέλος" μπορεί επίσης να προτείνει έναν προβληματισμό σχετικά με τη χρονική διάσταση, δηλαδή, μέχρι το τέλος των ημερών, αρκεί να υπάρχει ζωή. Πρέπει να υπηρετούμε τους ανθρώπους με τον καλύτερο τρόπο κάθε μέρα, είτε πρόκειται για μια ημέρα ευημερίας είτε για την τελευταία μέρα της ζωής. Αγαπώντας στο τέλος της ζωής είναι μια στάση βαθύ σεβασμού για τη ζωή.

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
CREATED BY MRemoundos