Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

Η αλληλεγγύη προς τους «τελευταίους» υπερνικά τον φόβο για τον Κορονοϊό

Παρά τη σοβαρή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, Η Διανομή Τροφίμων για τους Φτωχούς Mensa dei Poveri«Padre Alberto Baretta”, δεν σταματά και συνεχίζει συνεχώς να δίνει ένα χέρι βοήθειας σε όλα εκείνα τα άτομα που διαφορετικά δεν θα κατάφερναν να κάνουν ούτε ένα γεύμα την ημέρα.

Κάθε πρωί στις 10:30, μια μικρή σειρά από άτομα αρχίζει να σχηματίζεται μπροστά στη Διανομή Τροφίμων «Mensa dei Poveri» στο Bergamo, που πήρε το όνομά της από τον πατέρα Alberto Beretta, αδελφό της Gianna Baretta Molla, η οποία ανακηρύχθηκε αγία από τον Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2004, αφού θυσίασε τη ζωή της προκειμένου να γεννηθεί η κόρη που περίμενε. Τον συντονισμό έχουν αναλάβει ορισμένοι εθελοντές από την οργάνωση City Angelοι οποίοι προσέχουν τα άτομα αυτά να κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Η ουρά γίνεται όλο και μεγαλύτερη και αυτό συνεχίζεται μέχρι τις 12:30 περίπου, όταν και η τελευταία τσάντα που περιέχει τρόφιμα παραδίδεται σε κάποιον που έχει ανάγκη.

Αυτή η βοήθεια δεν σταματά

«Κάθε ημέρα – διηγείται ο αδ. Riccardo Corti, υπεύθυνος της Διανομής Τροφίμων – παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της απομόνωσης που βιώνουμε στην πόλη μας εξαιτίας του Κορονοϊού, συνεχίζουμε να δίνουμε φαγητό σε όσους το ζητούν. Φυσικά, πριν από αυτή την κατάσταση, οι καλεσμένοι μας έμπαιναν και έτρωγαν το γεύμα τους καθισμένοι σε διαθέσιμα τραπέζια. Σήμερα, αυτό δεν επιτρέπεται. Αλλά δεν θέλαμε να κλείσουμε επειδή τα αιτήματα είναι πάρα πολλά και τους φίλους μας, αφού έτσι νιώθουμε γι αυτούς, δεν τους εγκαταλείπουμε στη δυσκολία τους, αλλά αναζητάμε λύση για  να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας». Και η εναλλακτική λύση ήταν να φτιάξουμε καλάθια και να τα παραδίνουμε χέρι - χέρι. «Η δική μας Διανομή Τροφίμων – εξηγεί ο αδ. Riccardo–  διατηρείται χάρη στην Πρόνοια και στην καλοσύνη πολλών ανθρώπων που βοηθούν και πάντα, προσπαθούμε να φτιάχνουμε άφθονες τσάντες. Συνήθως, βάζουμε μέσα ένα πρώτο πιάτο, ένα δεύτερο αποτελούμενο από κρέας, διάφορα συνοδευτικά και στη συνέχεια κάποια γλυκά που μας προσφέρουν καθημερινά. Με τη βοήθεια δύο εθελοντών οι οποίοι εναλλάσσονται, διανέμουμε πάνω από 170 καλάθια».

Σταθερή αλληλεγγύη παρ’ όλα όσα συμβαίνουν

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για όσους καθημερινά έρχονται για ένα γεύμα. «Πολλοί από αυτούς είναι αλλοδαποί – συνεχίζει να διηγείται ο αδ. Riccardo– νέοι που μόλις έχουν έρθει από την Αφρική, από την Ανατολική Ευρώπη, πρόσφυγες που έχουν φύγει από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή που έχουν καταστραφεί από λιμό, και όχι μόνο. Υπάρχουν επίσης πολλοί Ιταλοί. Πατέρες σε διάσταση, συνταξιούχοι ή οικογένειες που δεν έχουν για να ζήσουν μέχρι το τέλος του μήνα, τοξικομανείς που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους ή που έχουν βγει από κέντρα αποκατάστασης. Ο καθένας κουβαλά και από ένα δράμα». Και η τρέχουσα έκτακτη υγειονομική κατάσταση δημιουργεί τον κίνδυνο, αυτά τα ευάλωτα άτομα να απομείνουν ακόμη πιο μόνα. «Στην πραγματικότητα – συνεχίζει ο μοναχός – εν μέσω τόσης απόγνωσης, μου συνέβη να δω ακόμη και μικρά σημάδια ελπίδας. Όπως για παράδειγμα την αμοιβαία βοήθεια που υπάρχει μεταξύ αυτών των ατόμων. Αν κάποιος από αυτούς δεν τα καταφέρει να έρθει, υπάρχει σίγουρα κάποιος άλλος που του πηγαίνει το καλάθι με το γεύμα». Πολλοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στη διανομή τροφίμων προσφέροντας χρήματα ή διάφορα τρόφιμα. «Καθημερινά – αναφέρει ο αδ. Riccardo– ένα εστιατόριο που προμηθεύει με γεύματα τον Ερυθρό Σταυρό, φέρνει σε εμάς πάντα πίτσες και διάφορες σαλάτες, που για μένα αποτελούν τα συνοδευτικά της επόμενης ημέρας για τους επισκέπτες μας. Αλλά υπάρχουν επίσης και πολλοί άνθρωποι που με εντυπωσιάζουν με τις χειρονομίες της καλοσύνης τους. Όπως αυτή μιας νεαρής μητέρας η οποία μου έφερε μια τσάντα ψώνια, παρά το γεγονός ότι και η ίδια βίωνε μια επισφαλή οικονομική κατάσταση, ή εκείνη μιας οικογένειας που αυτές τις ημέρες του Πάσχα μας έδωσε σαράντα πακέτα με ψώνια για να παραδοθούν σε άπορες οικογένειες της περιοχής». Όμως, όλοι μπορούν να δώσουν ένα χέρι βοήθειας για να υποστηρίξουν τη διανομή τροφίμων των Καπουτσίνων στο Bergamo. «Δωρεές καταφθάνουν από όλη την Ιταλία – αναφέρει – και αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό για εμάς, και ό,τι φτάνει εδώ, μοιράζεται στους φτωχούς μας».

Η εγγύτητα του Πάπα Φραγκίσκου

Αλλά και η εγγύτητα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πρόσφατα τηλεφώνησε στον επίσκοπο του Bergamo σεβασμιότατο Francesco Beschi, για  να εκφράσει την πλήρη εγγύτητά του και τη θλίψη του για τη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η πόλη εξαιτίας του Covid19, αποτελεί μια παρηγοριά. «Τα λόγια του Πάπα – λέει ο αδ. Riccardo– μας έχουν εντυπωσιάσει πολύ και αποτελούν βάλσαμο στα πολλά δάκρυά μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου, υπάρχουν πολλά όμορφα σημάδια της Ανάστασης, επειδή ο θάνατος δεν μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο εφόσον δίπλα μας βρίσκεται ο Κύριος που μας στηρίζει».

Μετάφραση: ρφ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos