Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Η Μογγολία είναι πολύ μακριά, με ελάχιστους χριστιανούς και σπάνια γίνονται γνωστές πληροφορίες καθολικού ενδιαφέροντος. Παρ`όλα αυτά σε λίγες μέρες υπήρξαν δύο σχετικές ειδήσεις.
1. Την 25-3-2020 αποβίωσε σε ηλικία 101 ετών ο μοναδικός κινέζος Επίσκοπος μογγολικής καταγωγής, Ήταν ο Giuseppe Ma Zhangmu Tegusbeleg, απλός ιερέας για το κινεζικό κράτος, Επίσκοπος της Ningxia, τμήματος της ομώνυμης αυτόνομης επαρχίας, στα βόρεια της εσωτερικής Μογγολίας, την περίοδο 1983-2005 σύμφωνα με την Αγία Έδρα.
Ο Επίσκοπος είχε γεννηθεί την 1-11-1919 στη Chegchuan, σπούδασε θεολογία και χειροτονήθηκε το 1947. Το 1958 αρνήθηκε να γίνει μέλος της “Πατριωτικής Εκκλησίας” της Κίνας, πιστής στο καθεστώς αλλά μη αναγνωρισμένης από την Αγία Έδρα. Θεωρήθηκε “αντικαθεστωτικός” και καταδικάσθηκε σε καταναγκαστικά έργα. Απελευθερώθηκε το 1969 και άρχισε να εργάζεται σε μονάδα ύδρευσης. Από το 1980 του επιτράπηκε να επιστρέψει στα ιερατικά του καθήκοντα, το 1983 η Αγία Έδρα τον εξέλεξε Επίσκοπο αλλά το κινεζικό καθεστώς δεν τον αναγνώρισε ως “νόμιμο”. Μετά το 2005 και ως τον πρόσφατο θάνατό του έζησε ως ποιμένας της ενορίας της γενέθλιας πόλης του.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Επισκοπής που διαποίμανε είχε μεταφράσει στη μογγολική γλώσσα το ρωμαϊκό λειτουργικό τυπικό και το είχε στείλει στη Ρώμη για έγκριση. Η έγκριση δεν ήλθε ποτέ γιατί... κανένας στην Αγία Έδρα δε γνώριζε μογγολικά για να μπορέσει να το διαβάσει !
2. Την 2-4-2020 ο Πάπας Φραγκίσκος ονόμασε το νέο Αποστολικό Τοποτηρητή, με επισκοπική ιδιότητα, του Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσας της Μογγολίας. Είναι ο ιταλός π. Giorgio Marengo, γεννηθείς το 1974, με σπουδές Φιλοσοφίας, Θεολογίας και Διδακτορικό στις Ιεραποστολές σε διάφορα Ποντιφικά Ιδρύματα της Ρώμης. Ανήκει στο Istituto Missioni Consolato (IMC), ιταλικό τάγμα που δημιουργήθηκε το 1901 στο Τορίνο. Από τη χειροτονία του, το 2000, έχει εργαστεί στη Μογγολία ως εφημέριος και ως υπεύθυνος του Τάγματος για την περιοχή αυτή .

Πληροφόρηση και φωτογραφία από AsiaΝews.it
Πληροφόρηση από Γραφείο Τύπου Αγίας Εδρας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos