Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

OXI ΣΕ ΔΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ !

Ηταν η 15η Μαρτίου 2011 όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ασσαντ στη Συρία. ΟΙ διαδηλώσεις γρήγορα κατέληξαν σε εμφύλιο και, αργότερα, στην επέμβαση άλλων κρατών στο συριακό έδαφος, όπως η Ρωσία και η Τουρκία αλλά και των δυνάμεων του ISIS. Η χώρα ουσιαστικά καταστράφηκε : από τον πληθυσμό της 6 εκατομμύρια μετακινήθηκαν εντός χώρας και 5 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, αλλά και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η κατάσταση στα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο είναι επίσης γνωστή... Πολλές χιλιάδες Σύριοι έχασαν τη ζωή τους, σε συνθήκες που πολλές φορές χαρακτηρίσθηκαν “ εγκλήματα πολέμου ” από την ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε είναι τεράστια αλλά ανάλογης κλίμακας είναι και οι κατασροφές στις υποδομές της χώρας. Οι μισές υγειονομικές μονάδες δε λειτουργούν, το 83% του πληθυσμού ζει κάτω από τα ορια φτώχειας, το 57% είναι άνεργο, περίπου 12.000.000 άνθρωποι δεν έχουν καθόλου χρήματα.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη βορειοδυτική Συρία, όπου, παρά την εκεχειρία, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα.
Υπό αυτές τις συνθήκες και παρόλο ότι γεννήθηκαν 5.000.000 παιδιά από Σϋριους γονείς την τελευταία δεκαετία, το 1.000.000 εκτός χώρας από οικογένειες προσφύγων, το μέλλον της χώρας και των κατοίκων της, όπου και αν αυτοί σήμερα βρίσκονται, παραμένει αβέβαιο.

Πληροφορίες / φωτογραφία της πόλης Afis από VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos