Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΑΣ ERNESTO CARDENAL

Υπήρξε από τους γνωστότερους υποστηρικτές της “ θεολογίας της απελευθέρωσης” και διάσημος ποιητής του ισπανοαμερικανικού χώρου. Πολλές φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τιμήθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής “ της βασίλισσας Σοφίας ”, καθώς και άλλες διεθνείς διακρίσεις. Έγινε τραπιστής ιερέας το 1965, σε ηλικία 40 ετών, μετά από σημαντικές σπουδές λογοτεχνίας, σε Μανάγκουα,, Μεξικό και Νέα Υόρκη.
Πρωτοστάτησε στη μόρφωση του νικαραγουανού λαού, αποδεχόμενος τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού ( 1979-88) στις πρώτες κυβερνήσεις των Σαντινίστας : υπολογίζονται στους 500.000 οι συμπατριώτες του που έμαθαν γραφή και ανάγνωση στα χρόνια της υπουργίας του, όταν οργάνωσε εκτεταμένα προγράμματα αλφαβητισμού.
“Τιμωρήθηκε” από τον Πάπα Ιωάννη – Παύλο Β΄, λόγω της συμμετοχής του στην πολιτική, με στέρηση του δικαιώματος άσκησης των ιερατικών του καθηκόντων για 40 σχεδόν χρόνια.
Πέρυσι είχαμε γράψει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτό το αίτημά του επιστροφής στην ιεροσύνη και τού το είχε ανακοινώσει μέσω του Νουντσίου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Ο π. Ερνέστο από 20ετίας εκτός πολιτικής δράσης, όταν οι Σαντινίστας έκαναν στροφή σε απολυταρχικές απόψεις, έζησε ένα ακόμα έτος, έχοντας το δικαίωμα να τελεί τη Θεία Ευχαριστία και έφυγε ευχαριστημένος, στα 95 χρόνια του, την 1-3-2020. Οι συμπατριώτες του και όλη τη Καθολική Εκκλησία θα τον τιμούν ως ένα δίκαιο άνθρωπο που προσπάθησε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του

Πληροφορίες και φωτογραφία από καθολικές ιστοσελίδες


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

 

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos