Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο kantam.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Συμφωνείτε ? 
Pin It

ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ...

Όπου παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας υπάρχουν ζητήματα ηθικής, είναι η απάντηση της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, στην οποία προεδρεύει ο ΣΕΒ/Τίτος Vincenzo Paglia ! Γι αυτό κάλεσε στη Ρώμη 3ημερο Διεθνές Συνέδριο, ένα “ Κάλεσμα Ηθικής “ όπως χαρακτηρίζεται. Στη διάρκειά του ακαδημαϊκοί, επιστήμονες αλλά και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών, θα συζητήσουν τις διάφορες παραμέτρους που τίθενται. Στο τέλος του Συνεδρίου ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας θα συνυπογράψει με τους Brad Smith ( Microsoft ), John Kellly III της IBM και άλλους εκπροσώπους εταιρειών Κείμενο Ηθικών Αρχών για τη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας ! Μάλιστα το Συνέδριο έχει θέμα “ Ο καλός Αλγόριθμος : τεχνητή νοημοσύνη, ηθική, δίκαιο, υγεία ”
Πριν χαρακτηρίσουμε “ακαταλαβίστικα” όλα αυτά ας ακούσουμε τα σχόλια του π. Paolo Benanti, ο οποίος διδάσκει ηθική και βιοηθική στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο και η εισήγησή του έχει τίτλο “ Θεολογικά και Ανθρωπολογικά Ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ”: Πίσω από τις Μηχανές υπάρχει ο Άνθρωπος  και πίσω από ένα αλγόριθμο συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν από επιλογές που έχουν ήδη γίνει. Ο άνθρωπος, λοιπόν, είναι απαραίτητος για τη σωστή επιλογή των δεδομένων που θα δοθούν στις Μηχανές. Στις αρχές του `70 οι επιστήμονες λέγαμε ότι πρέπει “να επιλέγουμε” τις λιγότερες δυνατόν απώλειες μεταξύ διαφορετικών επιλογών π.χ. αν είναι να κινδυνεύσει η ζωή 1 ή 3 ανθρώπων καλύτερα να κινδυνεύει του ενός... Ποιες θα είναι “οι επιλογές” ενός αυτοκινήτου που κινείται αυτόνομα στην αντίστοιχη περίπτωση αν ο ένας αντί των 3 είναι ο επιβάτης του, που έχει πληρώσει για την αγορά του... Για να μην υπάρξει ένας “ανεξέλεγκτος αλγόριθμος” που θα σώσει τη δική του ζωή εις βάρος των πολλών, πρέπει να δοθούν οι σωστές οδηγίες στον κώδικα της μηχανής ! Αντίστοιχα, αν ένας κάτοχος έξυπνης συσκευής (smartphone) ζητήσει βοήθεια για να αυτοκτονήσει το λογισμικό πρέπει να τον κατευθύνει προς ένα ψυχολόγο !

Πληροφόρηση και φωτογραφία από VaticanNews


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Pin It
Κάνετε σάρωση για γρήγορη πρόσβαση απο το κινητό, και το τάμπλετ σας, στην ιστοσελίδα μας.
Greek English French German Italian Spanish
(c) Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Καθολική Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος
Συντακτική Επιτροπή: Αρχιεπίσκοπος, π. Λέων Κισκίνης, π. Φερνάνδος Bravo, Διάκονος Μάριος Φώσκολος, κα Ρένα Φυρίγου
Διαχείριση Ιστοσελίδας: Μιχάλης Ρεμούνδος
CREATED BY MRemoundos